settings icon
share icon
Pitanje

Šta je kenoza?

српски

Odgovor


Termin „kenoza” dolazi od grčke reči i označava doktrinu po kojoj se Hristos lišio (ispraznio) prilikom otelovljenja. Kenoza je bilo samo- poricanje, a ne lišavanje božanstva, niti razmena božanstva za ljudskost. Filipljanima 2:7 govori nam „nego je lišio samoga sebe, kada je uzeo obličje sluge i postao sličan ljudima“. Isus nije prestao da bude Bog tokom Njegove zemaljske službe. Ali, On se odrekao nebeske slave i gledanja Boga licem ka licu. On je takođe stavio po strani i nezavisni autoritet. Tokom Njegove zemaljske službe, Hristos se u potpunosti potčinio volji Oca.

Kao deo kenoze, Isus je ponekad funkcionisao u ljudskim ograničenjima (Jovan 4:6, 19: 28). Bog se ne umara, niti postaje žedan. Matej 24:36 nam govori: „A o onom danu i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, nego samo Otac”. Možemo se zapitati, ako je Isus Bog, kako to da On nije mogao da zna sve, kao što Bog zna (Psalam 139:1.6)? Izgleda da, dok je bio na zemlji, Isus je nije koristio neke božanska svojstva. Isus je i dalje bio savršeno svet, pravedan, milostiv, blag i pun ljubavi, ali do neke mere, nije bio sveznajući ili svemoguć.

Međutim, kada je u pitanju kenoza, često se usredsređujemo na ono čega se Isus odrekao. Kenoza se takođe bavi i onim što je Isus preuzeo na sebe. Isus je dodao Sebi ljudsku prirodu i ponizio se. Od nebeske slave, Isus je došao do toga da je ljudsko biće koje je osuđeno na smrt na krstu. Filipljanima 2:7-8 govori: „Nego je lišio samoga sebe, kada je uzeo obličje sluge i postao sličan ljudima. I našavši se u liku kao čovek on je unizio samoga sebe i postao poslušan do smrti, do smrti na krstu”. U krajnjem činu poniznosti, Bog svemira postao je ljudsko biće i umro za svoje stvorenje. Kenoza, stoga, znači da je Hristos preuzeo ljudsku prirodu sa svim njenim ograničenjima, samo bez greha. EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je kenoza?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries