settings icon
share icon
Питање

Шта је кеноза?

srpski
Одговор


Термин „кеноза” долази од грчке речи и означава доктрину по којој се Христос лишио (испразнио) приликом отеловљења. Кеноза је било само- порицање, а не лишавање божанства, нити размена божанства за људскост. Филипљанима 2:7 говори нам „него је лишио самога себе, када је узео обличје слуге и постао сличан људима“. Исус није престао да буде Бог током Његове земаљске службе. Али, Он се одрекао небеске славе и гледања Бога лицем ка лицу. Он је такође ставио по страни и независни ауторитет. Током Његове земаљске службе, Христос се у потпуности потчинио вољи Оца.

Као део кенозе, Исус је понекад функционисао у људским ограничењима (Јован 4:6, 19: 28). Бог се не умара, нити постаје жедан. Матеј 24:36 нам говори: „А о оном дану и часу нико не зна, ни анђели небески, него само Отац”. Можемо се запитати, ако је Исус Бог, како то да Он није могао да зна све, као што Бог зна (Псалам 139:1.6)? Изгледа да, док је био на земљи, Исус је није користио неке божанска својства. Исус је и даље био савршено свет, праведан, милостив, благ и пун љубави, али до неке мере, није био свезнајући или свемогућ.

Међутим, када је у питању кеноза, често се усредсређујемо на оно чега се Исус одрекао. Кеноза се такође бави и оним што је Исус преузео на себе. Исус је додао Себи људску природу и понизио се. Од небеске славе, Исус је дошао до тога да је људско биће које је осуђено на смрт на крсту. Филипљанима 2:7-8 говори: „Него је лишио самога себе, када је узео обличје слуге и постао сличан људима. И нашавши се у лику као човек он је унизио самога себе и постао послушан до смрти, до смрти на крсту”. У крајњем чину понизности, Бог свемира постао је људско биће и умро за своје створење. Кеноза, стога, значи да је Христос преузео људску природу са свим њеним ограничењима, само без греха.

Врати се на Српску страну

Шта је кеноза?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries