settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da se spasim?

српски
Ovo jednostavno, no veoma duboko pitanje je najvažnije pitanje koje može da se postavi. „Kako mogu da budem spašen?“, se odnosi na to gde ćemo provesti večnost pošto se naš život završi ovde na zemlji. Ne postoji ništa važnije od pitanja naše večne sudbine. Zahvalni smo da je Biblija veoma jasna po pitanju toga kako neko može da bude spašen. Čuvar zatvora iz Filipa je pitao Pavla i Silu: „Gospodo, šta treba da činim da bih se spasao?“ (Dela 16,30). Pavle i Sila su odgovorili: „Poveruj u Gospoda Isusa, pa ćeš biti spasen“ (Dela 16,31).

Kako mogu da budem spašen? Zašto treba da budem spašen?

Svi mi smo zaraženi grehom (Rimljanima 3,23). Mi smo rođeni sa grehom (Psalam 51,5), i svi mi lično izabiramo da grešimo (Propovednik 7,20; 1. Jovanova 1,8). Greh je nešto što nas porobljava. Greh nas razdvaja od Boga. Greh nas vodi putem večnog uništenja.

Kako mogu da budem spašen? Spašen od čega?

Zbog svog greha, svi zaslužujemo smrt (Rimljanima 6,23). I dok je fizička posledica greha fizička smrt, to nije jedina vrsta smrti koja je posledica greha. Svaki greh je u krajnjem slučaju počinjen protiv večnog i beskonačnog Boga (Psalam 51,4). Zbog toga, pravedna kazna za naš greh je takođe večna i beskonačna. Ono od čega treba da budemo spašeni je večna propast (Matej 25,46; Otkrivenje 20,15).

Kako mogu da budem spašen? Na koji način je Bog obezbedio spasenje?

Budući da je pravedna kazna za greh beskonačna i večna, samo Bog može da plati tu kaznu, jer je On jedini beskonačan i večan. Ali Bog, zbog svoje božanske prirode, nije mogao da umre. Zato je Bog postao ljudsko biće u osobi Isusa Hrista. Bog je uzeo ljudsko telo, živeo je među nama i učio nas. Kada su ljudi odbacili Njega i njegovu poruku i tražili da ga ubiju, On je svojevoljno Sebe žrtvovao za nas, dozvoljavajući da bude razapet (Jovan 10,15). Iz razloga što je Isus Hrist bio čovek, mogao je da umre; a iz razloga što je Isus Hristos bio Bog, Njegova smrt je imala beskonačnu i večnu vrednost. Isusova smrt na krstu je savršena i potpuna plata za naš greh (1. Jovanova 2,2). On je preuzeo posledice koje smo mi bili zaslužili. Isusovo vaskrsenje iz mrtvih je pokazalo da je Njegova smrt zaista zadovoljavajuća žrtva za greh.

Kako mogu da budem spašen? Šta treba da uradim?

„Poveruj u Gospoda Isusa, pa ćeš biti spasen“ (Dela 16,31). Bog je već uradio sve što je trebalo. Sve što treba da uradiš je da u veri prihvatiš spasenje koje Bog nudi (Efescima 2,8-9). Pouzdaj se potpunosti isključivo u Isusa kao platu za tvoje grehe. Veruj u Njega, i nećeš propasti (Jovan 3,16). Bog ti nudi spasenje kao dar. Sve što treba da uradiš je da ga prihvatiš. Isus je put spasenja (Jovan 14,6).

Da li si poverovao u Isusa Hrista zbog onog što si ovde pročitao? Ako jesi, molim te klikni na “Poverovao sam u Isusa Hrista danas” ikonu dole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da se spasim?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries