settings icon
share icon
Pitanje

Kada je Bog stvorio anđele?

српски

Odgovor


Pokušaj da se odredi kada je Bog stvorio anđele je donekle nezahvalan, jer sve što je Bog stvorio „pre stvaranja sveta" smešta događaj van samog vremena. Vreme i prostor su obeležje našeg sveta, a ne Božijeg. On nije ograničen satima, danima i godinama na način na koji smo mi ograničeni. U stvari, Biblija nam govori da je „jedan dan kod Gospoda kao hiljada godina i hiljada godina kao jedan dan″ (2. Petrova 3:8).

Znamo da je Bog stvorio anđele pre nego što je stvorio fizički svemir. Knjiga Jova opisuje anđele kako slave Boga dok je stvarao svet: „Gde si bio kad zemlju utemeljih? Kaži, ako razuma imaš. Ko je meru njenu odredio, znaš li to? Ili: ko je njoj oblik dao? Znaš li ti osnove njene, ili ko joj je kamen ugaoni postavio, kad su sve jutarnje zvezde u veselju pesama kliktale, i sva su Božja stvorenja glase radosti puštala?″ (Jov 38:4-7)

Ako razmotrimo ulogu anđela, možemo da zaključimo da je Bog stvorio anđele malo pre stvaranja čovečanstva, jer je jedna od njihovih dužnosti bila da su to „službeni duhovi poslani da služe onima koji će naslediti spasenje″ (Jevrejima 1:14). Takođe, znamo da su postojali pre Edenskog vrta, jer je Satana, koji je nekada bio anđeo Lucifer, već bio prisutan u vrtu u svom palom stanju. Međutim, s obzirom ulogu anđela da slave Boga oko Njegovog prestola (Otkrivenje 5:11-14), možda su postojali i milionima godina – po našem shvatanju vremena – pre nego što je Bog stvorio svet, slaveći ga i služeći mu.

Zato, iako Biblija ne govori precizno kada je Bog stvorio anđele, to se desilo pre nego što je svet bio stvoren. Da li je to bilo dan ranije ili milijardama godina ranije – po našem shvatanju vremena – ne možemo, sa sigurnošću, da kažemo.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kada je Bog stvorio anđele?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries