settings icon
share icon
Питање

Када је Бог створио анђеле?

srpski
Одговор


Покушај да се одреди када је Бог створио анђеле је донекле незахвалан, јер све што је Бог створио „пре стварања света" смешта догађај ван самог времена. Време и простор су обележје нашег света, а не Божијег. Он није ограничен сатима, данима и годинама на начин на који смо ми ограничени. У ствари, Библија нам говори да је „један дан код Господа као хиљада година и хиљада година као један дан″ (2. Петрова 3:8).

Знамо да је Бог створио анђеле пре него што је створио физички свемир. Књига Јова описује анђеле како славе Бога док је стварао свет: „Где си био кад земљу утемељих? Кажи, ако разума имаш. Ко је меру њену одредио, знаш ли то? Или: ко је њој облик дао? Знаш ли ти основе њене, или ко јој је камен угаони поставио, кад су све јутарње звезде у весељу песама кликтале, и сва су Божја створења гласе радости пуштала?″ (Јов 38:4-7)

Ако размотримо улогу анђела, можемо да закључимо да је Бог створио анђеле мало пре стварања човечанства, јер је једна од њихових дужности била да су то „службени духови послани да служе онима који ће наследити спасење″ (Јеврејима 1:14). Такође, знамо да су постојали пре Еденског врта, јер је Сатана, који је некада био анђео Луцифер, већ био присутан у врту у свом палом стању. Међутим, с обзиром улогу анђела да славе Бога око Његовог престола (Откривење 5:11-14), можда су постојали и милионима година – по нашем шватању времена – пре него што је Бог створио свет, славећи га и служећи му.

Зато, иако Библија не говори прецизно када је Бог створио анђеле, то се десило пре него што је свет био створен. Да ли је то било дан раније или милијардама година раније – по нашем шватању времена – не можемо, са сигурношћу, да кажемо.

EnglishВрати се на Српску страну

Када је Бог створио анђеле?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries