settings icon
share icon
Pitanje

Da li Jovan 3:13 znači da niko nije otišao na nebo pre Isusa?

српски

Odgovor


Jovan 3:13 kaže: „ I niko se nije popeo na nebo — sem onog koji je sišao sa neba, Sin Čovečiji." Ovaj stih je teško tumačiti i često je pogrešno shvaćen. Često ga koriste i oni koji žele da nađu protivurečnosti u Bibliji. Gledajući stih u kontekstu, posebno stihove 10-12, vidimo da Isus govori na temu autoriteta i verodostojnosti svog učenja. U 13. stihu, Isus je objasnio Nikodimu zašto je samo On kvalifikovan da govori o ovim stvarima, jer je On jedini koji je ikada otišao na nebo i vratio sa znanjem sa neba da bi podučavao ljude.

Zato, nijedan čovek, ne može da priča o nebeskim stvarima sa takvim autoritetom kao Isus. Da bi se govorilo o ovim stvarima, neophodno je intimno poznavanje istih, kao i da ih osoba vidi i iskusi, što je bio slučaj jedino sa Isusom. Pošto se niko nije popeo na nebo i vratio, tako niko nije ovlašćen da priča o ovim stvarima kao onaj koji se vratio sa neba. Isus je govorio da je On jedini koji je video Oca i On je jedini kvalifikovan da objavi Boga i učini Ga poznatim (Jovan 1:18).

Ovo ne znači da niko nije otišao na nebo ili bio spašen, jer su Enoh i Ilija bili odnešeni tamo (Postanje 5:24; Jevrejeima 11:5; 2. Kraljevima 2:11) i Avram, Isak, Jakov i drugi su bili tamo. Umesto toga, to znači da se niko nije uzdigao na nebo i „vratio" na način da bude ovlašćen da priča o stvarima tamo. „Uzdizanje" podrazumeva ideju da se ide na neko mesto sa autoritetom. Isus je jedini koji se ikad „uzdigao" na nebo sa autoritetom, jer je On jedini Božiji Sin (Jovan 1:14).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li Jovan 3:13 znači da niko nije otišao na nebo pre Isusa?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries