Да ли Јован 3:13 значи да нико није отишао на небо пре Исуса?


Питање: Да ли Јован 3:13 значи да нико није отишао на небо пре Исуса?

Одговор:
Јован 3:13 каже: „ И нико се није попео на небо — сем оног који је сишао са неба, Син Човечији." Овај стих је тешко тумачити и често је погрешно шваћен. Често га користе и они који желе да нађу противуречности у Библији. Гледајући стих у контексту, посебно стихове 10-12, видимо да Исус говори на тему ауторитета и веродостојности свог учења. У 13. стиху, Исус је објаснио Никодиму зашто је само Он квалификован да говори о овим стварима, јер је Он једини који је икада отишао на небо и вратио са знањем са неба да би подучавао људе.

Зато, ниједан човек, не може да прича о небеским стварима са таквим ауторитетом као Исус. Да би се говорило о овим стварима, неопходно је интимно познавање истих, као и да их особа види и искуси, што је био случај једино са Исусом. Пошто се нико није попео на небо и вратио, тако нико није овлашћен да прича о овим стварима као онај који се вратио са неба. Исус је говорио да је Он једини који је видео Оца и Он је једини квалификован да објави Бога и учини Га познатим (Јован 1:18).

Ово не значи да нико није отишао на небо или био спашен, јер су Енох и Илија били однешени тамо (Постање 5:24; Јеврејеима 11:5; 2. Краљевима 2:11) и Аврам, Исак, Јаков и други су били тамо. Уместо тога, то значи да се нико није уздигао на небо и „вратио" на начин да буде овлашћен да прича о стварима тамо. „Уздизање" подразумева идеју да се иде на неко место са ауторитетом. Исус је једини који се икад „уздигао" на небо са ауторитетом, јер је Он једини Божији Син (Јован 1:14).

English
Врати се на Српску страну
Да ли Јован 3:13 значи да нико није отишао на небо пре Исуса?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога