settings icon
share icon
Питање

Да ли Јован 3:13 значи да нико није отишао на небо пре Исуса?

srpski
Одговор


Јован 3:13 каже: „ И нико се није попео на небо — сем оног који је сишао са неба, Син Човечији." Овај стих је тешко тумачити и често је погрешно шваћен. Често га користе и они који желе да нађу противуречности у Библији. Гледајући стих у контексту, посебно стихове 10-12, видимо да Исус говори на тему ауторитета и веродостојности свог учења. У 13. стиху, Исус је објаснио Никодиму зашто је само Он квалификован да говори о овим стварима, јер је Он једини који је икада отишао на небо и вратио са знањем са неба да би подучавао људе.

Зато, ниједан човек, не може да прича о небеским стварима са таквим ауторитетом као Исус. Да би се говорило о овим стварима, неопходно је интимно познавање истих, као и да их особа види и искуси, што је био случај једино са Исусом. Пошто се нико није попео на небо и вратио, тако нико није овлашћен да прича о овим стварима као онај који се вратио са неба. Исус је говорио да је Он једини који је видео Оца и Он је једини квалификован да објави Бога и учини Га познатим (Јован 1:18).

Ово не значи да нико није отишао на небо или био спашен, јер су Енох и Илија били однешени тамо (Постање 5:24; Јеврејеима 11:5; 2. Краљевима 2:11) и Аврам, Исак, Јаков и други су били тамо. Уместо тога, то значи да се нико није уздигао на небо и „вратио" на начин да буде овлашћен да прича о стварима тамо. „Уздизање" подразумева идеју да се иде на неко место са ауторитетом. Исус је једини који се икад „уздигао" на небо са ауторитетом, јер је Он једини Божији Син (Јован 1:14).

EnglishВрати се на Српску страну

Да ли Јован 3:13 значи да нико није отишао на небо пре Исуса?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries