settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da znam da li sam jedan od izabranih?

српски

Odgovor


Iako postoje brojne ideje o tome šta tačno znači odabir u kontekstu spasenja, neoboriva je činjenica da vernici jesu odabrani (Rimljanima 8:29-30; Efescima 1:4-5,11; 1. Solunjanima 1:4). Jednostavno rečeno, doktrina odabira kaže da Bog odabira/odlučuje/bira/predodređuje ko će biti spašen. Kako odabir funkicioniše nije predmet ovog članka. Umesto toga, postavlja se pitanje: „Kako mogu da znam da li sam jedan od izabranih". Odgovor je neverovatno jednostavan: „Veruj!"

Biblija nam nigde ne govori da budemo zabrinuti za to da li smo izabrani ili ne. Umesto toga, Bog nas poziva da verujemo, da primimo Isusa Hrista kao Spasitelja, po blagodati putem vere (Jovan 3:16; Efescima 2:8-9). Ukoliko osoba istinski veruje samo u Hrista za spasenje, ta osoba je jedna od izabranih. Da li vera obezbeđuje odabir ili odabir prouzrokuje veru – to je drugo pitanje. Ali, ono što je sigurno je da je vera dokaz odabira. Niko ne može da primi Isusa kao Spasitelja ukoliko ga Bog ne privuče ka sebi (Jovan 6:44). Bog zove/privlači one koji su predodređeni/izabrani (Rimljanima 8:29-30). Spasonosna vera nije moguća bez božanskog odabira. Stoga, spasonosna vera je dokaz odabira.

Koncept da osoba želi da se spase, ali nije u mogućnosti, jer nije jedna od izabranih, je potpuno stran Bibliji. Niko ne traga za Božijim planom spasenja po svom nahođenju (Rimljanima 3:10-18). Oni koji su bez Hrista ne vide potrebu za sopstvenim spasenjem (2. Korinćanima 4:4). Ovo se jedino menja kada Bog počinje da privlači osobu ka sebi. Bog je taj koji otvara oči i osvetljava umove u vezi sa tim da im je potreban Isus Hristos kao Spasitelj. Osoba ne može da se pokaje (promeni stav u vezi sa grehom i potrebom za spasenjem) ukoliko joj Bog ne dozvoli pokajanje (Dela 11:18). Stoga, ukoliko razumeš Božiji plan spasenja, prepoznaješ svoju potrebu za njim i osećaš potrebu da primiš Isusa Hrista kao svog Spasitelja, onda veruj i spašen si.

Ukoliko si primio Isusa Hrista kao svog Spasitelja, verujući jedino Njemu za svoje spasenje, verujući da je Njegova žrtva potpuno platila za tvoje grehe – čestitamo, jedan si od izabranih.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da znam da li sam jedan od izabranih?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries