Како могу да знам да ли сам један од изабраних?


Питање: Како могу да знам да ли сам један од изабраних?

Одговор:
Иако постоје бројне идеје о томе шта тачно значи одабир у контексту спасења, необорива је чињеница да верници јесу одабрани (Римљанима 8:29-30; Ефесцима 1:4-5,11; 1. Солуњанима 1:4). Једноставно речено, доктрина одабира каже да Бог одабира/одлучује/бира/предодређује ко ће бити спашен. Како одабир функиционише није предмет овог чланка. Уместо тога, поставља се питање: „Како могу да знам да ли сам један од изабраних". Одговор је невероватно једноставан: „Веруј!"

Библија нам нигде не говори да будемо забринути за то да ли смо изабрани или не. Уместо тога, Бог нас позива да верујемо, да примимо Исуса Христа као Спаситеља, по благодати путем вере (Јован 3:16; Ефесцима 2:8-9). Уколико особа истински верује само у Христа за спасење, та особа је једна од изабраних. Да ли вера обезбеђује одабир или одабир проузрокује веру – то је друго питање. Али, оно што је сигурно је да је вера доказ одабира. Нико не може да прими Исуса као Спаситеља уколико га Бог не привуче ка себи (Јован 6:44). Бог зове/привлачи оне који су предодређени/изабрани (Римљанима 8:29-30). Спасоносна вера није могућа без божанског одабира. Стога, спасоносна вера је доказ одабира.

Концепт да особа жели да се спасе, али није у могућности, јер није једна од изабраних, је потпуно стран Библији. Нико не трага за Божијим планом спасења по свом нахођењу (Римљанима 3:10-18). Они који су без Христа не виде потребу за сопственим спасењем (2. Коринћанима 4:4). Ово се једино мења када Бог почиње да привлачи особу ка себи. Бог је тај који отвара очи и осветљава умове у вези са тим да им је потребан Исус Христос као Спаситељ. Особа не може да се покаје (промени став у вези са грехом и потребом за спасењем) уколико јој Бог не дозволи покајање (Дела 11:18). Стога, уколико разумеш Божији план спасења, препознајеш своју потребу за њим и осећаш потребу да примиш Исуса Христа као свог Спаситеља, онда веруј и спашен си.

Уколико си примио Исуса Христа као свог Спаситеља, верујући једино Њему за своје спасење, верујући да је Његова жртва потпуно платила за твоје грехе – честитамо, један си од изабраних.

English


Врати се на Српску страну
Како могу да знам да ли сам један од изабраних?

Сазнајте како ...

Проведи вечност са БогомПримите опроштај од Бога