settings icon
share icon
Pitanje

Koje je vreme Jakovljeve nevolje?

српски

Odgovor


Izray "vreme Jakovljeve nevolje" je citat iz Jeremije 30:7 koji kaže: „„Jao, jer je to veliki dan, nikad nije takvog bilo. To je vreme muke za Jakova, al on će se izbaviti".

U prethodnim stihovima Jeremije 30, vidimo da Gospod govori proroku Jeremiji o Judi i Izraelu (30:3-4). U 3. stihu, Gospod obećava, da će jednog dana, dovesti Judu i Izraela u zemlju koju je obećao njihovim precima. Stih 5 opisuje vreme velikog straha i trepeta. Stih 6 opisuje ovo vreme kao kada se prolazi kroz porođajne bolove, opet naglašavajući veliku agoniju. Ali, ima nade za Judu i Izrael, jer iako se ovo naziva„vremenom Jakovljeve nevolje", Gospod obećava da

će spasiti Jakova (odnosi se na Judu i Izrael) ovog vremena velike muke (stih 7).

U Jeremiji 30:10-11, Gospod kaže „Jer ću te ja izbaviti iz zemlje daleke, izbaviću seme tvoje iz zemlje ropstva njegova. Vratiće se Jakov i nauživaće se mira i pokoja i niko mu smetati neće. Jer sam ja sa tobom, govori Gospod, da te izbavim".

Takođe, Gospod kaže da će uništiti nacije koje su Judu i Izrael držale u zatočeništvu i nikad neće dozvoliti Jakovu da bude u potpunosti uništen. Međutim, treba naglasiti da Gospod opisuje ovo vreme kao vreme disciplinovanja svog naroda. On kaže za Jakova „Uništiću sve narode među koje sam te rasejao, ali ja tebe neću uništiti, pravedno ću tebe kazniti, ne mogu te ostaviti bez kazne".

Jeremija 30:7 kaže: „Jer je to veliki dan, nikad nije takvog bilo".Jedini period u istoriji koji se uklapa u ovaj opis je period Nevolje. Ovom vremenu nema ravnog u istoriji.

Isus opisuje Nevolju koristeći iste slike kao Jeremija. U Mateju 24:6-8 kaže da su pojava lažnih hrista, ratovi i glasine o ratovima, gladi i zemljotresa samo „početak porođajnih bolova". Pavle, takođe, opisuje Nevolju kao porođajne bolove. Prva Solunjanima 5:3 kaže: „Kad, naime, kažu: mir i sigurnost, tada će iznenada naići na njih pogibao kao bol na trudnu ženu i neće uteći". Ovaj događaj sledi posle Uznesenja crkve, u 4:13-18. U 5:9, Pavle ponovo naglašava odsustvo Crkve iz tog perioda rečima: „Jer nas Bog nije odredio za gnev, nego da stečemo spasenje posredstvom Gospoda našega Isusa Hrista". Gnev o kome on ovde priča je Božiji sud prema neverujućem svetu i Njegova disciplina Izraela tokom Nevolje.

Ovi „porođajni bolovi" detaljno su opisani u Otkrivenju 6-12. Deo svrhe Nevolje je da vrati Izrael Bogu.

Za one koji su primili Hrista kao Spasitelja od greha, vreme Jakovljeve nevolje je nešto za šta treba da slavimo Gospoda, jer pokazuje da Bog drži svoja obećanja. On je obećao većni život putem Hrista našeg Gospoda i obećao je zemlju, seme i blagoslov Avramu i njegovim fizičkim potomcima. Međutim, pre nego što ispuni ova obećanja, On će, u ljubavi, ali strogo disciplinovati naciju Izrael, da bi mu se vratila.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje je vreme Jakovljeve nevolje?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries