settings icon
share icon
Питање

Које је време Јаковљеве невоље?

srpski
Одговор


Израy "време Јаковљеве невоље" је цитат из Јеремије 30:7 који каже: „„Јао, јер је то велики дан, никад није таквог било. То је време муке за Јакова, ал он ће се избавити".

У претходним стиховима Јеремије 30, видимо да Господ говори пророку Јеремији о Јуди и Израелу (30:3-4). У 3. стиху, Господ обећава, да ће једног дана, довести Јуду и Израела у земљу коју је обећао њиховим прецима. Стих 5 описује време великог страха и трепета. Стих 6 описује ово време као када се пролази кроз порођајне болове, опет наглашавајући велику агонију. Али, има наде за Јуду и Израел, јер иако се ово назива„временом Јаковљеве невоље", Господ обећава да

ће спасити Јакова (односи се на Јуду и Израел) овог времена велике муке (стих 7).

У Јеремији 30:10-11, Господ каже „Јер ћу те ја избавити из земље далеке, избавићу семе твоје из земље ропства његова. Вратиће се Јаков и науживаће се мира и покоја и нико му сметати неће. Јер сам ја са тобом, говори Господ, да те избавим".

Такође, Господ каже да ће уништити нације које су Јуду и Израел држале у заточеништву и никад неће дозволити Јакову да буде у потпуности уништен. Међутим, треба нагласити да Господ описује ово време као време дисциплиновања свог народа. Он каже за Јакова „Уништићу све народе међу које сам те расејао, али ја тебе нећу уништити, праведно ћу тебе казнити, не могу те оставити без казне".

Јеремија 30:7 каже: „Јер је то велики дан, никад није таквог било".Једини период у историји који се уклапа у овај опис је период Невоље. Овом времену нема равног у историји.

Исус описује Невољу користећи исте слике као Јеремија. У Матеју 24:6-8 каже да су појава лажних христа, ратови и гласине о ратовима, глади и земљотреса само „почетак порођајних болова". Павле, такође, описује Невољу као порођајне болове. Прва Солуњанима 5:3 каже: „Кад, наиме, кажу: мир и сигурност, тада ће изненада наићи на њих погибао као бол на трудну жену и неће утећи". Овај догађај следи после Узнесења цркве, у 4:13-18. У 5:9, Павле поново наглашава одсуство Цркве из тог периода речима: „Јер нас Бог није одредио за гнев, него да стечемо спасење посредством Господа нашега Исуса Христа". Гнев о коме он овде прича је Божији суд према неверујућем свету и Његова дисциплина Израела током Невоље.

Ови „порођајни болови" детаљно су описани у Откривењу 6-12. Део сврхе Невоље је да врати Израел Богу.

За оне који су примили Христа као Спаситеља од греха, време Јаковљеве невоље је нешто за шта треба да славимо Господа, јер показује да Бог држи своја обећања. Он је обећао већни живот путем Христа нашег Господа и обећао је земљу, семе и благослов Авраму и његовим физичким потомцима. Међутим, пре него што испуни ова обећања, Он ће, у љубави, али строго дисциплиновати нацију Израел, да би му се вратила.Врати се на Српску страну

Које је време Јаковљеве невоље?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries