settings icon
share icon
Pitanje

Šta je Jagnjetova gozba?

српски

Odgovor


U svojoj viziji u Otkrivenju 19:7-10 Jovan je video i čuo nebesko mnoštvo koje slavi Boga zbog svadbenog veselja Jagnjeta – doslovno„gozbe" – koja samo što nije počela. Koncept svadbe se bolje shvata u svetlu svadbenih običaja u Hristovo vreme.

Svadbeni običaj imao je tri glavna dela. Prvo, roditelji su potpisivali bračni ugovor neveste i mladoženje i mladini roditelji bi platili miraz mladoženji ili njegovim roditeljima. To je bio početak takozvanog perioda veridbe. Ovo je bio period u kome su Josif i Marija bili kada je ona ustanovila da je trudna (Matej 1:18; Luka 2:5).

Drugi korak u ovom procesu obično bi se desio godinu dana kasnije, kada je mladoženja, zajedno sa svojim muškim prijateljima, odlazio u mladinu kuću u ponoć, stvarajući paradu bakljama po ulicama. Mlada je unapred znala za ovaj događaj i bila bi spremna sa svojim drugaricama i sve bi se pridružile paradi i završile u mladoženjinom domu. Ovaj običaj je osnova za priču o deset devica u Mateju 25:1-13. Treća faza je sama gozba, koja je mogla da potraje danima, kao što je opisano svadbom u Kani u Jovanu 2:1-2.

Ono što Jovanova vizija opisuje je gozba Jagnjeta (Isusa Hrista) i Njegove neveste (Crkve) u ovoj trećoj fazi. Podrazumeva se ovde da su se prva i druga faza već desile. Prva faza završena je na zemlji, kada je svaki pojedinac poverovao u Hrista kao Spasitelja. Miraz plaćen Mladoženjinom Ocu (Bogu Ocu) bila bi Hristova krv koja je prolivena u ime Mlade. Crkva danas je „verena" za Hrista i kao i device u priči, svi vernici treba da posmatraju i čekaju da se Mladoženaj pojavi (Drugi dolazak). Druga faza simbolizuje Uznesenje Crkve , kada Hristos dođe da potraži svoju Nevestu i odvede je u Očevu kuću. Zatim sledi gozba kao treći i zadnji korak.

Prisustvovanje gozbi neće biti samo za Crkvu kao Hristovu nevestu, već i za druge. Reč „drugi" odnosi se na starozavetne svece koji će biti podignuti iz mrtvih pirlikom Drugog dolaska,kao i na one koji su mučenički ubijeni tokom Nevolje. Kao što je anđeo rekao Jovanu da napiše: „Blaženi su oni koji su pozvani na gozbu Jagnjetovu". Jagnjetova gozba je slavna proslava svih onih koji su u Hristu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je Jagnjetova gozba?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries