settings icon
share icon
Питање

Шта је Јагњетова гозба?

srpski
Одговор


У својој визији у Откривењу 19:7-10 Јован је видео и чуо небеско мноштво које слави Бога због свадбеног весеља Јагњета – дословно„гозбе" – која само што није почела. Концепт свадбе се боље швата у светлу свадбених обичаја у Христово време.

Свадбени обичај имао је три главна дела. Прво, родитељи су потписивали брачни уговор невесте и младожење и младини родитељи би платили мираз младожењи или његовим родитељима. То је био почетак такозваног периода веридбе. Ово је био период у коме су Јосиф и Марија били када је она установила да је трудна (Матеј 1:18; Лука 2:5).

Други корак у овом процесу обично би се десио годину дана касније, када је младожења, заједно са својим мушким пријатељима, одлазио у младину кућу у поноћ, стварајући параду бакљама по улицама. Млада је унапред знала за овај догађај и била би спремна са својим другарицама и све би се придружиле паради и завршиле у младожењином дому. Овај обичај је основа за причу о десет девица у Матеју 25:1-13. Трећа фаза је сама гозба, која је могла да потраје данима, као што је описано свадбом у Кани у Јовану 2:1-2.

Оно што Јованова визија описује је гозба Јагњета (Исуса Христа) и Његове невесте (Цркве) у овој трећој фази. Подразумева се овде да су се прва и друга фаза већ десиле. Прва фаза завршена је на земљи, када је сваки појединац поверовао у Христа као Спаситеља. Мираз плаћен Младожењином Оцу (Богу Оцу) била би Христова крв која је проливена у име Младе. Црква данас је „верена" за Христа и као и девице у причи, сви верници треба да посматрају и чекају да се Младоженај појави (Други долазак). Друга фаза симболизује Узнесење Цркве , када Христос дође да потражи своју Невесту и одведе је у Очеву кућу. Затим следи гозба као трећи и задњи корак.

Присуствовање гозби неће бити само за Цркву као Христову невесту, већ и за друге. Реч „други" односи се на старозаветне свеце који ће бити подигнути из мртвих пирликом Другог доласка,као и на оне који су мученички убијени током Невоље. Као што је анђео рекао Јовану да напише: „Блажени су они који су позвани на гозбу Јагњетову". Јагњетова гозба је славна прослава свих оних који су у Христу.Врати се на Српску страну

Шта је Јагњетова гозба?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries