settings icon
share icon
Pitanje

Šta je izraelologija?

српски

Odgovor


Izraelologija je oblast teološkog pročavanja koje se posebno odnosi na ono što Biblija uči o Izraelu. Ključni autor na ovu temu, u zadnje vreme, je dr. Arnold Fruktenbaum, osnivač Ariel službe. Njegov primarni fokus je da pokaže šta punina Pisma uči o zemlji i ljudima Izraela. Dr. Fruktenbaum posebno odbacuje zamensku teologiju (verovanje da je crkva zamenila Izrael iz Starog zaveta). On kaže da jedino dispencionalizam „sa jasnim razlikovanjem Izraela i Crkve, može da obezbedi sistemsku biblijsku doktrinu o Izraelu".

Fruktenaumovo delo često prihvataju oni koji se drže dispencionalizma i odbacuju oni koji u to ne veruju. Međutim, proučavanje izraelologije nudi puno uvida za sve vernike. Na primer, izraelologija pokazuje kako i crkva i Izrael imaju sada neku ulogu. Crkva je pozvana kao i rani apostoli i hrišćani, da prenese evanđeosku poruku jevrejskom narodu kao jednoj od mnogih nacija uključenih u Veliko poslanje (Matej 28:18-20).

Takođe, naše viđenje Izraela daje inforrmaciju o našem viđenju Mojsijevog zakona u Starom zavetu. Izraelologija ispituje kako se rana crkva bavila judejskim praksama i zalaže se za čitanje i proučavanje starozavetnih spisa.

Na kraju, važan rezultat proučavanja izraelologije je dublje poštovanje za jevrejski narod danas. Antisemitizam koji je u porastu u nekim delovima sveta često baca jako negativno svetlo na Izrael. Međutim, ispravno biblijsko viđenje Izraela govori o tome da Bog jako ceni Izrael i njegovu budućnost. Hriščani su pozvani da pokažu ljubav narodu Izraela i da se za njega mole (Psalam 122:6).

Izraelologija se često zapostavlja među hrisćanima, možda zbog predubeđenja u vezi sa zadnjim vremenima ili teoologijim zamene. Međutim, svi hruišćani su pozvani da se pokažu vrsnima (2. Timoteju 2:15). Naše proučavanje mora da uključi ono što Biblija govori o Avramovom narodu i zemlji koju im je Bog obećao (Postanje 12:1-3).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je izraelologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries