settings icon
share icon
Питање

Шта је израелологија?

srpski
Одговор


Израелологија је област теолошког прочавања које се посебно односи на оно што Библија учи о Израелу. Кључни аутор на ову тему, у задње време, је др. Арнолд Фруктенбаум, оснивач Ариел службе. Његов примарни фокус је да покаже шта пунина Писма учи о земљи и људима Израела. Др. Фруктенбаум посебно одбацује заменску теологију (веровање да је црква заменила Израел из Старог завета). Он каже да једино диспенционализам „са јасним разликовањем Израела и Цркве, може да обезбеди системску библијску доктрину о Израелу".

Фруктенаумово дело често прихватају они који се држе диспенционализма и одбацују они који у то не верују. Међутим, проучавање израелологије нуди пуно увида за све вернике. На пример, израелологија показује како и црква и Израел имају сада неку улогу. Црква је позвана као и рани апостоли и хришћани, да пренесе еванђеоску поруку јеврејском народу као једној од многих нација укључених у Велико послање (Матеј 28:18-20).

Такође, наше виђење Израела даје инфоррмацију о нашем виђењу Мојсијевог закона у Старом завету. Израелологија испитује како се рана црква бавила јудејским праксама и залаже се за читање и проучавање старозаветних списа.

На крају, важан резултат проучавања израелологије је дубље поштовање за јеврејски народ данас. Антисемитизам који је у порасту у неким деловима света често баца јако негативно светло на Израел. Међутим, исправно библијско виђење Израела говори о томе да Бог јако цени Израел и његову будућност. Хришчани су позвани да покажу љубав народу Израела и да се за њега моле (Псалам 122:6).

Израелологија се често запоставља међу хрисћанима, можда због предубеђења у вези са задњим временима или теоологијим замене. Међутим, сви хруишћани су позвани да се покажу врснима (2. Тимотеју 2:15). Наше проучавање мора да укључи оно што Библија говори о Аврамовом народу и земљи коју им је Бог обећао (Постање 12:1-3).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је израелологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries