settings icon
share icon
Pitanje

Koja je uloga Izraela u zadnjim vremenima?

српски

Odgovor


Svaki put kada se desi konflikt u ili oko Izraela, mnogi to vide kao znak zadnjih vremena koja se brzo približavaju. Problem nastaje kada se možda umorimo od konflikta u Izraelu, tako da ne prepoznamo kada se istinski događaj, onako kako je opisano u proroštvu, zaista desi. Konflikt u Izraelu ne označava neophodno i zadnja vremena.

Konflikt u Izraelu je realnost od kada je Izrael nastao kao nacija. Bilo da su u pitanju Egipćani, Amalekićani, Midijaniti, Moavci, Amoniti, Amoriti, Filisteji, Asirci, Vavilonci, Persijci ili Rimljani, izraelsku naciju uvek su proganjale komšije. Zašto je to tako? Prema Bibliji, to je zato što Bog ima poseban plan za izraelsku naciju, a Satana želi da osujeti taj plan. Satanski nastrojena mržnja prema Izraelu, a posebno izraelskom Bogu – je razlog zašto su izraelske komšije uvek želel da vide Izrael uništenog. Bilo da je u pitanju Senaherib, Asirski kralj, Haman, persijski zvaničnik; Hitler, vođa nacističke Nemačke; ili Ahmadinežad, predsednik Irana, pokušaji uništenja Izraela uvek će propasti. Progonitelji Izraela će doći i proći,ali progonstvo će se nastaviti do drugog Hristovog dolaska. Kao rezultat toga, konflikt u Izraelu nije pouzdan pokazatelj skorašnjeg dolaska zadnjih vremena.

Međutim, Biblija govori da će se desiti strašan sukob u Izraelu tokom zadnjih vremena. Zato se ovaj period zove Velika nevolja i „vreme Jakovljeve nevolje" (Jeremija 30:7). Evo šta Biblija govori o Izraelu tokom u zadnjim vremenima:

Desiće se masovni povratak Jevreja u zemlju Izrael (Ponovljeni zakon 30:3; Isaija 43:6; Jezekilj 34:11-13; 36:24; 37:1-14).

Antihrist će sklopiti sedmogodišnji zavet „mira" sa Izraelom (Isaija 28:18; Danilo 9:27).

Biće obnovljen hram u Jerusalimu (Danilo 9:27; Matej 24:15; 2. Solunjanima 2:3-4; Otkrivenje 11:1).

Antihrist će prekršiti svoj zavet sa Izraelom i krenuće globalno progonstvo Izraela (Danilo 9:27; 12:1,11; Zaharije 11:16; Matej 24:15,21; Otkrivenje 12:13). Na Izrael će biti izvršena invazija (Jezekilj 38-39).

Izrael će napokon priznati Isusa kao svog Mesiju (Zaharije 12:10). Izrael će biti obnovljen i ponovo okupljen (Jeremija 33:8; Jezekilj 11:17; Rimljanima 11:26).

Mnogo previranja postoji danas u Izraelu. Izrael je progonjen, okružen neprijateljima – Sirija, Liban, Jordan, Saudijska Arabija, Iran, Hamas, islamski džihad, Hezbolah itd. Ali, ova mržnja i progonstvo Izraela je samo nagoveštaj onog što će se desiti u zadnjim vremenima (Matej 24:15-21). Zadnja runda progonstva počela je kada je Izrael uspostavljen kao nacija 1948. Mnogi koji proučavaju biblijska proročanstva verovali su da je šestodnevni izraelsko-arapski rat 1967 bio „početak zadnjih vremena". Da li ono što se danas dešava u Izraelu može da ukaže da je kraj blizu? Da. Da li to i znači da je kraj blizu? Ne. Isus je to najbolje rekao: „Gledajte da vas ko ne zavede……. A čućete za ratove i glasove o ratovima. Pazite, ne plašite se; jer to mora da bude, ali još nije kraj" (Matej 24:4-6).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja je uloga Izraela u zadnjim vremenima?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries