settings icon
share icon
Питање

Која је улога Израела у задњим временима?

srpski
Одговор


Сваки пут када се деси конфликт у или око Израела, многи то виде као знак задњих времена која се брзо приближавају. Проблем настаје када се можда уморимо од конфликта у Израелу, тако да не препознамо када се истински догађај, онако како је описано у пророштву, заиста деси. Конфликт у Израелу не означава неопходно и задња времена.

Конфликт у Израелу је реалност од када је Израел настао као нација. Било да су у питању Египћани, Амалекићани, Мидијанити, Моавци, Амонити, Аморити, Филистеји, Асирци, Вавилонци, Персијци или Римљани, израелску нацију увек су прогањале комшије. Зашто је то тако? Према Библији, то је зато што Бог има посебан план за израелску нацију, а Сатана жели да осујети тај план. Сатански настројена мржња према Израелу, а посебно израелском Богу – је разлог зашто су израелске комшије увек желел да виде Израел уништеног. Било да је у питању Сенахериб, Асирски краљ, Хаман, персијски званичник; Хитлер, вођа нацистичке Немачке; или Ахмадинежад, председник Ирана, покушаји уништења Израела увек ће пропасти. Прогонитељи Израела ће доћи и проћи,али прогонство ће се наставити до другог Христовог доласка. Као резултат тога, конфликт у Израелу није поуздан показатељ скорашњег доласка задњих времена.

Међутим, Библија говори да ће се десити страшан сукоб у Израелу током задњих времена. Зато се овај период зове Велика невоља и „време Јаковљеве невоље" (Јеремија 30:7). Ево шта Библија говори о Израелу током у задњим временима:

Десиће се масовни повратак Јевреја у земљу Израел (Поновљени закон 30:3; Исаија 43:6; Језекиљ 34:11-13; 36:24; 37:1-14).

Антихрист ће склопити седмогодишњи завет „мира" са Израелом (Исаија 28:18; Данило 9:27).

Биће обновљен храм у Јерусалиму (Данило 9:27; Матеј 24:15; 2. Солуњанима 2:3-4; Откривење 11:1).

Антихрист ће прекршити свој завет са Израелом и кренуће глобално прогонство Израела (Данило 9:27; 12:1,11; Захарије 11:16; Матеј 24:15,21; Откривење 12:13). На Израел ће бити извршена инвазија (Језекиљ 38-39).

Израел ће напокон признати Исуса као свог Месију (Захарије 12:10). Израел ће бити обновљен и поново окупљен (Јеремија 33:8; Језекиљ 11:17; Римљанима 11:26).

Много превирања постоји данас у Израелу. Израел је прогоњен, окружен непријатељима – Сирија, Либан, Јордан, Саудијска Арабија, Иран, Хамас, исламски џихад, Хезболах итд. Али, ова мржња и прогонство Израела је само наговештај оног што ће се десити у задњим временима (Матеј 24:15-21). Задња рунда прогонства почела је када је Израел успостављен као нација 1948. Многи који проучавају библијска пророчанства веровали су да је шестодневни израелско-арапски рат 1967 био „почетак задњих времена". Да ли оно што се данас дешава у Израелу може да укаже да је крај близу? Да. Да ли то и значи да је крај близу? Не. Исус је то најбоље рекао: „Гледајте да вас ко не заведе……. А чућете за ратове и гласове о ратовима. Пазите, не плашите се; јер то мора да буде, али још није крај" (Матеј 24:4-6).Врати се на Српску страну

Која је улога Израела у задњим временима?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries