settings icon
share icon
Pitanje

Koje su izgubljene biblijske knjige?

српски

Odgovor


Nema „izgubljenih knjiga“ iz Biblije niti knjiga koje su iz nje izbačene. Ima mnogo legendi i priča o izgubljenim knjigama, ali u tim pričama nema nikakve istine. Svaku knjigu koju je Bog namenio za Bibliju i nadahnuo je, nalazi se u Bibliji. Postoji doslovno stotine religioznih knjiga koje su napisane u istom periodu kad i Biblija. Neke od njih sadrže istinite priče o stvarima koje su se zaista desile (1. O Makabejcima, na primer). Neke od njih sadrže dobre duhovne pouke (Solomonove mudrosti, na primer). Međutim, ni jedna od njih nema božansko nadahnuće. Ako čitamo neke od ovih knjiga, Apokrifne knjige na primer, moramo da ih tretiramo kao istorijske knjige, ne kao nadahnutu, nepogrešivu Božiju Reč (2. Timoteju 3:16-17).

Jevanđelje po Tomi, na primer, je falsifikat, napisan u trećem ili četvrtom veku naše ere, i tekst tvrdi da ga je napisao apostol Toma. Nije ga on napisao. Crkveni oci rane crkve su gotovo svi odbacivali jevanđelje po Tomi kao jeretičko. Ono sadrži mnoge lažne i jeretičke stvari koje je Isus navodno rekao i učinio. Ništa od toga nije istina, ili bar vrlo malo. Varnavinu poslanicu nije napisao biblijski Varnava, već neki prevarant. Isto se može reći i za jevanđelje po Filipu, Petrovu apokalipsu, itd.

Postoji jedan Bog. Biblija ima jednog Tvorca. Postoji jedna knjiga. Ona ima jedan plan blagodati, koji je od početka zabeležen. Od predestinacije do slave, Biblija je priča o Bogu koji otkupljuje Svoj izabrani narod za svoju slavu. Kako se Božiji plan otkupljenja razotkriva u Pismu, stalna tema koja se naglašava je Božiji karakter, sud za greh i neposlušnost, i blagoslov za veru i poslušnost, Gospod Spasitelj i žrtva za greh, i carstvo koje dolazi i slava. Božija je namera da poznajemo i razumemo ovih pet tema jer naši životi i sudbina u večnosti zavisi od njih. Zato je nezamislivo da bi Bog dozvolio da bilo koje od ovih informacija budu zauvek izgubljene. Biblija je kompletna da bismo mi koji je čitamo i razumemo mogli da takođe budemo „savršeni, pripravljeni za svako dobro delo“ (2. Timoteju 3:16-17).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koje su izgubljene biblijske knjige?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries