settings icon
share icon
Питање

Које су изгубљене библијске књиге?

srpski
Одговор


Нема „изгубљених књига“ из Библије нити књига које су из ње избачене. Има много легенди и прича о изгубљеним књигама, али у тим причама нема никакве истине. Сваку књигу коју је Бог наменио за Библију и надахнуо је, налази се у Библији. Постоји дословно стотине религиозних књига које су написане у истом периоду кад и Библија. Неке од њих садрже истините приче о стварима које су се заиста десиле (1. О Макабејцима, на пример). Неке од њих садрже добре духовне поуке (Соломонове мудрости, на пример). Међутим, ни једна од њих нема божанско надахнуће. Ако читамо неке од ових књига, Апокрифне књиге на пример, морамо да их третирамо као историјске књиге, не као надахнуту, непогрешиву Божију Реч (2. Тимотеју 3:16-17).

Јеванђеље по Томи, на пример, је фалсификат, написан у трећем или четвртом веку наше ере, и текст тврди да га је написао апостол Тома. Није га он написао. Црквени оци ране цркве су готово сви одбацивали јеванђеље по Томи као јеретичко. Оно садржи многе лажне и јеретичке ствари које је Исус наводно рекао и учинио. Ништа од тога није истина, или бар врло мало. Варнавину посланицу није написао библијски Варнава, већ неки преварант. Исто се може рећи и за јеванђеље по Филипу, Петрову апокалипсу, итд.

Постоји један Бог. Библија има једног Творца. Постоји једна књига. Она има један план благодати, који је од почетка забележен. Од предестинације до славе, Библија је прича о Богу који откупљује Свој изабрани народ за своју славу. Како се Божији план откупљења разоткрива у Писму, стална тема која се наглашава је Божији карактер, суд за грех и непослушност, и благослов за веру и послушност, Господ Спаситељ и жртва за грех, и царство које долази и слава. Божија је намера да познајемо и разумемо ових пет тема јер наши животи и судбина у вечности зависи од њих. Зато је незамисливо да би Бог дозволио да било које од ових информација буду заувек изгубљене. Библија је комплетна да бисмо ми који је читамо и разумемо могли да такође будемо „савршени, приправљени за свако добро дело“ (2. Тимотеју 3:16-17).Врати се на Српску страну

Које су изгубљене библијске књиге?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries