settings icon
share icon
Pitanje

Kakvo je nebo?

српски

Odgovor


Nebo je stvarno mesto koje je opisano u Bibliji. Reč “nebo” se samo u Novom zavetu pojavljuje 276 puta. Biblija govori o tri neba. Apostol Pavle je bio uznesen u treće nebo, ali mu je zabranjeno da otkrije šta je tamo doživeo (2. Korinćanima 12:1-9).

Ako je treće nebo stvarno, znači da postoje još dva. Prvo se najčešće spominje u Starom zavetu kao “nebo” i “nebeski svod”. To je nebo po kome plove oblaci i lete ptice. Drugo nebo je kosmos koji je ispunjen zvezdama, planetama i drugim nebeskim telima (1. Mojsijeva 1:14-18).

Treće nebo, čija lokacija nije otkrivena, mesto je gde prebiva Bog. Isus je obećao da će pripremiti mesto za prave hrišćane u nebu (Jovan 14:2). Nebo je ujedno i prebivalište starozavetnih svetaca koji su umrli verujući Božijem obećanju Iskupitelja (Efescima 4:8). Ko veruje u Hrista neće propasti, već će imati život večni (Jovan 3:16).

Apostolu Jovanu je data privilegija da vidi nebeski grad i napiše izveštaj o tome (Otkrivenje 21:10-27). Jovan svedoči da u nebu (novoj zemlji) prebiva slava Božija (Otkrivenje 21:11), sama Božija prisutnost. U nebu nema izvora svetlosti jer ga Gospod obasjava svojom svetlošću, te više nema potrebe za suncem i mesecom (Otkrivenje 22:5).

Grad ispunjava sjaj dragog kamenja i kristalno svetlog jaspisa. Nebo ima dvanaest kapija (Otkrivenje 21:12) i dvanaest temelja (Otkrivenje 21:14). Obnovljen je Edemski vrt: reka vode života teče kroz njega, a s njene obe strane raste drveće života koje jednom mesečno daje plod i čije lekovito lišće služi za isceljenje narodima (Otkrivenje 22:1-2). Ali i pored sve rečitosti kojom je Jovan opisivao nebo, nebeska stvarnost je ipak suviše lepa da bi je ograničeni čovek mogao izraziti rečima (1. Korinćanima 2:9).

Nebo je mesto u kome više neće biti suza, boli i tuge (Otkrivenje 21:4). Neće više biti ni razdvojenosti, jer će smrt biti pobeđena (Otkrivenje 20:6). Ali najbolje što nebo može da ponudi je prisustvo našeg Gospoda i Spasitelja (1. Jovanova 3:2). Gledaćemo licem u lice Božije jagnje koje nas je zavolelo i žrtvovalo sebe za nas da bismo mogli zauvek da prebivamo u njegovom prisustvu.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kakvo je nebo?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries