settings icon
share icon
Питање

Какво је небо?

srpski
Одговор


Небо је стварно место које је описано у Библији. Реч “небо” се само у Новом завету појављује 276 пута. Библија говори о три неба. Апостол Павле је био узнесен у треће небо, али му је забрањено да открије шта је тамо доживео (2. Коринћанима 12:1-9).

Ако је треће небо стварно, значи да постоје још два. Прво се најчешће спомиње у Старом завету као “небо” и “небески свод”. То је небо по коме плове облаци и лете птице. Друго небо је космос који је испуњен звездама, планетама и другим небеским телима (1. Мојсијева 1:14-18).

Треће небо, чија локација није откривена, место је где пребива Бог. Исус је обећао да ће припремити место за праве хришћане у небу (Јован 14:2). Небо је уједно и пребивалиште старозаветних светаца који су умрли верујући Божијем обећању Искупитеља (Ефесцима 4:8). Ко верује у Христа неће пропасти, већ ће имати живот вечни (Јован 3:16).

Апостолу Јовану је дата привилегија да види небески град и напише извештај о томе (Откривење 21:10-27). Јован сведочи да у небу (новој земљи) пребива слава Божија (Откривење 21:11), сама Божија присутност. У небу нема извора светлости јер га Господ обасјава својом светлошћу, те више нема потребе за сунцем и месецом (Откривење 22:5).

Град испуњава сјај драгог камења и кристално светлог јасписа. Небо има дванаест капија (Откривење 21:12) и дванаест темеља (Откривење 21:14). Обновљен је Едемски врт: река воде живота тече кроз њега, а с њене обе стране расте дрвеће живота које једном месечно даје плод и чије лековито лишће служи за исцељење народима (Откривење 22:1-2). Али и поред све речитости којом је Јован описивао небо, небеска стварност је ипак сувише лепа да би је ограничени човек могао изразити речима (1. Коринћанима 2:9).

Небо је место у коме више неће бити суза, боли и туге (Откривење 21:4). Неће више бити ни раздвојености, јер ће смрт бити побеђена (Откривење 20:6). Али најбоље што небо може да понуди је присуство нашег Господа и Спаситеља (1. Јованова 3:2). Гледаћемо лицем у лице Божије јагње које нас је заволело и жртвовало себе за нас да бисмо могли заувек да пребивамо у његовом присуству.Врати се на Српску страну

Какво је небо?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries