settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da imam ispravan odnos sa Bogom?

српски

Odgovor


Da bismo mogli da imamo „ispravan“ odnos sa Bogom, prvo moramo da razumemo šta to što je „pogrešno“. Odgovor je greh. „…nema nikoga dobro da tvori, nema nijednoga“ (Psalam 14,3). Mi smo se pobunili protiv Božijih zapovesti; „svi mi kao ovce zađosmo“ (Isaija 53,6).

Loša vest je da je plata za greh smrt. „Koja duša zgreši, ona će poginuti“ (Jezekilj 18,4). Dobra vest je da nas je Bog koji nas voli potražio da bi nas spasao. Isus objavljuje da je svrha Njegovog dolaska „da potraži i spase ono što je propalo“ (Luka 19,10), i On je proglasio svrhu ispunjenom kada je umro na krstu, rečima: „Svršeno je!“ (Jovan 19,30).

Imanje ispravnog odnosa sa Bogom započinje sa priznavanjem vlastitog greha. Zatim dolazi ponizno ispovedanje greha Bogu (Isaija 57,15) i odlučnost da se greh ostavi. „…ustima se ispoveda na spasenje.“ (Rimljanima 10,10).

Vera mora da prati pokajanje. Posebno, vera da su Isusova požrtvovana smrt i čudesno vaskrsenje razlog što je On naš spasitelj. „Ako, dakle, svojim ustima ispovediš da je Isus Gospod i poveruješ u svom srcu da ga je vaskrsao iz mrtvih, bićeš spasen“ (Rimljanima 10,9). I mnogi drugi odeljci govore o neophodnosti vere, kao što su Jovan 20,27; Dela 16,31; Galatima 2,16; 3,11. 26; i Efescima 2,8.

Imati ispravan odnos sa Bogom je stvar tvog odgovora na ono što je Bog uradio za tebe. On je poslao Spasitelja, On je obezbedio žrtvu za tvoj greh (Jovan 1,29), i On ti nudi obećanje: „I biće spasen svako ko prizove ime Gospodnje.” (Dela 2,21).

Predivna ilustracija pokajanja i oproštenja nalazi se u priči o bludnom sinu (Luka 15,11-32). Mlađi sin je potrošio očev dar na sraman način (stih 13). Kada je shvatio svoju grešku, odlučio je da se vrati kući (stih 18). Pretpostavio je da ga više neće smatrati za sina (stih 19), ali nije bio u pravu. Otac je voleo svog buntovnika koji se vratio, više nego ikad (stih 20). Sve je bilo zaboravljeno, i slavlje je usledilo (stih 24).

Bog je dobar i On se drži svojih obećanja, uključujući i obećanje oproštenja. „Bog je blizu onih koji su skrušena srca, i pomaže onima koji su smerna duha.“ (Psalam 34,18).

Ako želiš da imaš ispravan odnos sa Bogom, evo jednostavne molitve. Upamti, izgovaranje ove ili bilo koje druge molitve te neće spasiti. Samo vera u Hrista te može spasiti od greha. Ova molitva je jednostavno samo način da pokažeš Bogu svoju veru u Njega i da mu se zahvališ što ti je omogućio spasenje. „Bože, znam da sam zgrešio protiv tebe i da zaslužujem da budem kažnjen. Ali je Isus Hristos preuzeo kaznu koju ja zaslužujem, tako da mi verom u Njega može biti oprošteno. Ja se okrećem od svojih greha i pouzdam se u Tebe za svoje spasenje. Hvala ti za Tvoju predivnu blagodat i oproštenje – dar večnog života! Amin!“

Da li si poverovao u Isusa Hrista zbog onog što si ovde pročitao? Ako jesi, molim te klikni na “Poverovao sam u Isusa Hrista danas” ikonu dole.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da imam ispravan odnos sa Bogom?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries