settings icon
share icon
Pitanje

Kako da se ispravno molim?

српски

Odgovor


Da li je najbolje moliti se dok stojiš, sediš, klečiš ili se klanjaš? Da li ruke da ti budu raširene, sklopljene ili podignute prema Bogu? Da li oči treba da budu zatvorene za vreme molitve? Da li je bolje moliti se u crkvi ili napolju? Da li treba da se molimo ujutru kad ustanemo ili naveče pred odlazak na spavanje? Postoje li određene reči koje treba da izgovaramo u molitvi? Kako započeti molitvu? Kako je ispravno završiti molitvu? Ovakva i slična pitanja vezana za molitvu su uobičajena. Kako da se ispravno molim? Da li je ijedna od gore navedenih stvari uopšte važna?

Ljudi prečesto gledaju na molitvu kao na neku magičnu formulu. Neki veruju da ako ne izgovorimo određene reči ili se ne molimo u pravom položaju, Bog neće prihvatiti naše molitve. To je sasvim nebiblijski. Bog ne uslišava molitve na osnovu toga kad se molimo, gde se nalazimo ili u kakvom je položaju naše telo, niti na osnovu redosleda reči u molitvi. U 1. Jovanovoj 5:14-15 rečeno je da imamo pouzdanje kada prilazimo Bogu u molitvi, znajući da nas on čuje i da će nam dati sve što tražimo po njegovoj volji. To je na sličan način potvrđeno u Jovanu 14:13-14: “I što god zaištete u moje ime, to ću učiniti, da se proslavi Otac u Sinu. Ako me što zamolite u moje ime, ja ću učiniti.” Sudeći po ovom i mnogim drugim stihovima, Bog odgovara na molitve vodeći se tim da li su one po njegovoj volji i da li se mole u Isusovo ime (da bi se on proslavio).

Koji je onda pravi način molive? Tekst u Filipljanima 4:6-7 nam govori da se molimo neopterećeni brigom, da se molimo za sve zahvalnog srca. Bog će uslišiti takve molitve darujući nam svoj mir u srcima. Pravilan način molitve je da otvorimo srce pred Bogom, da budemo iskreni i otvoreni sa njim jer nas on poznaje bolje nego mi same sebe. Treba da stavimo svoje zahteve pred njega imajući na umu da on zna šta je najbolje i da neće uslišiti ono što nije po njegovoj volji za nas. Treba da mu izrazimo svoju ljubav, zahvalnost i divljenje neopterećeni time da li smo pronašli prave reči. Boga mnogo više interesuje ono što nam je u srcu od naše rečitosti.

Najbliže onome što Biblija daje kao obrazac za molitvu je “Oče naš” u Mateju 6:9-13. Morate da shvatite da “Oče naš” nije molitva koju treba da naučimo i recitujemo Bogu. To je jedan primer kako molitva treba da bude postavljena: obožavanje, poverenje u Boga, zahtevi, priznanje i podređivanje. Treba da se molimo za stvari koje se spominju u “Oče naš” svojim rečima, prilagođavajući je ličnom iskustvu sa Bogom. Ispravna molitva je kad se srce izliva pred Bogom. Da li ćete se moliti sedeći, stojeći ili klečeći; raširenih ili sklopljenih ruku; otvorenih ili zatvorenih očiju; u crkvi, kod kuće ili napolju; ujutru ili uveče – sve su to sporedne stvari, izraz ličnih preferenci, ubeđenja i shvatanja toga šta je prikladno. Božija želja je da molitva bude živa, lična veza između njega i nas.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako da se ispravno molim?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries