settings icon
share icon
Питање

Како да се исправно молим?

srpski
Одговор


Да ли је најбоље молити се док стојиш, седиш, клечиш или се клањаш? Да ли руке да ти буду раширене, склопљене или подигнуте према Богу? Да ли очи треба да буду затворене за време молитве? Да ли је боље молити се у цркви или напољу? Да ли треба да се молимо ујутру кад устанемо или навече пред одлазак на спавање? Постоје ли одређене речи које треба да изговарамо у молитви? Како започети молитву? Како је исправно завршити молитву? Оваква и слична питања везана за молитву су уобичајена. Како да се исправно молим? Да ли је иједна од горе наведених ствари уопште важна?

Људи пречесто гледају на молитву као на неку магичну формулу. Неки верују да ако не изговоримо одређене речи или се не молимо у правом положају, Бог неће прихватити наше молитве. То је сасвим небиблијски. Бог не услишава молитве на основу тога кад се молимо, где се налазимо или у каквом је положају наше тело, нити на основу редоследа речи у молитви. У 1. Јовановој 5:14-15 речено је да имамо поуздање када прилазимо Богу у молитви, знајући да нас он чује и да ће нам дати све што тражимо по његовој вољи. То је на сличан начин потврђено у Јовану 14:13-14: “И што год заиштете у моје име, то ћу учинити, да се прослави Отац у Сину. Ако ме што замолите у моје име, ја ћу учинити.” Судећи по овом и многим другим стиховима, Бог одговара на молитве водећи се тим да ли су оне по његовој вољи и да ли се моле у Исусово име (да би се он прославио).

Који је онда прави начин моливе? Текст у Филипљанима 4:6-7 нам говори да се молимо неоптерећени бригом, да се молимо за све захвалног срца. Бог ће услишити такве молитве дарујући нам свој мир у срцима. Правилан начин молитве је да отворимо срце пред Богом, да будемо искрени и отворени са њим јер нас он познаје боље него ми саме себе. Треба да ставимо своје захтеве пред њега имајући на уму да он зна шта је најбоље и да неће услишити оно што није по његовој вољи за нас. Треба да му изразимо своју љубав, захвалност и дивљење неоптерећени тиме да ли смо пронашли праве речи. Бога много више интересује оно што нам је у срцу од наше речитости.

Најближе ономе што Библија даје као образац за молитву је “Оче наш” у Матеју 6:9-13. Морате да шватите да “Оче наш” није молитва коју треба да научимо и рецитујемо Богу. То је један пример како молитва треба да буде постављена: обожавање, поверење у Бога, захтеви, признање и подређивање. Треба да се молимо за ствари које се спомињу у “Оче наш” својим речима, прилагођавајући је личном искуству са Богом. Исправна молитва је кад се срце излива пред Богом. Да ли ћете се молити седећи, стојећи или клечећи; раширених или склопљених руку; отворених или затворених очију; у цркви, код куће или напољу; ујутру или увече – све су то споредне ствари, израз личних преференци, убеђења и шватања тога шта је прикладно. Божија жеља је да молитва буде жива, лична веза између њега и нас.Врати се на Српску страну

Како да се исправно молим?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries