settings icon
share icon
Pitanje

Islamski Antihrist? Da li će Antihrist biti musliman?

српски

Odgovor


Sa porastom napetosti na Bliskom Istoku u nekoliko zadnjih godina, a posebno zbog izjava šitskih muslimanskih ekstremista u vezi sa Dvanaestim imamom, mnogi ljudi počeli su da se pitaju kako se to odnosi na biblijska proročanstva. Da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo prvo da saznamo ko je Dvanaesti imam i šta se od njega očekuje da uradi za islam. Drugo, moramo da ispitamo izjave šitskih muslimana u vezi sa ovim nadama i treće moramo da istražimo Bibliju i njeno viđenje celog pitanja.

Unutar šitskog ogranka islama, postoji dvanaest imama ili duhovnih vođa koje je postavio Alah. Ovo je počelo sa imamom Alijom, Muhamedovim rođakom, koji je tvrdio da je on prorok posle Muhamedove smrti. Oko 868. godine nove ere, Dvanaesti imam, Abu al Kasim Muhamed (ili Muhamed al Mahdi) rođen je kao sin jedanaestog imama. Pošto je njegov otac bio žustro progonjen, Mahdija su sakrili iz bezbednosnih razloga. Oko 6. godine života, on se nakratko pokazao, kada mu je otac bio ubijen, ali se opet sakrio. Priča se da se od tada krije po pećinama i da će se, na natprirodan način, vratiti baš pred dan osude da ukloni svu tiraniju i ugnjetavanje, donoseći sklad i mir na zemlju. On je spasitelj sveta po šitskoj teologiji. Prema jednom piscu, Mahdi će objediniti dostojanstvo Mojsija, Hristovu blagodat i Jovovo strpljenje u jednoj savršenoj osobi.

Predviđanja o Dvanaestom imamu imaju upadljive sličnosti sa biblijskim proročanstvima o zadnjim vremenima. Prema islamskom proročanstvu , Mahdijevom povratku prethodiće brojni događaji tokom tri godine užasnog haosa u svetu i on će vladati nad Arapima i svetom tokom sedam godina. Njegovo pojavljivanje pratiće dva vaskrsenja, jedno zlih, a jedno pravednih. Prema šitskom učenju, Isus će prihvatiti Mahdijevo vođstvo i dva ogranka Avramove porodice biće zauvek ujedinjeni.

Kako su izjave šitskih muslimana, kao što je predsednika Irana, Mahmuda Ahmadinejada, povezane sa ovim? Ahmadinejad je duboko posvećeni Šit i tvrdi da će on lično pripremiti svet za Mahdijev dolazak. Da bi svet bio spašen, mora da bude u stanju haosa i potčinjenosti, a Ahmadinejad oseća da je Alah njega usmerio da utaba put za to. Ahamdinejad je nebrojeno puta izjavljivao da će uništiti neprijatelje islama. Iranski predsednik i njegov kabinet su navodno potpisali ugovor sa Al Mahdijem u kome mu se zavetuju. Kada ga je novinarka američke televizjske stanice ABC En Kari direktno pitala u vezi sa njegovim apokaliptičnim izjavama, Ahamdinejad je rekao: „Imam će doći sa logikom, kulturom, naukom. Doći će tako da više neće biti rata. Nema više neprijateljstva, mržnje. On će pozvati sve da uđu u bratsku ljubav. Naravno, vratiće se sa Isusom Hristom. Njih dvojica će se vratiti zajedno. I radeći zajedno, oni će ispuniti ovaj svet ljubavlju".

Kakve sve ovo ima veze sa Antihristom? Prema 2. Solunjanima 2:3-4, doći će „čovek greha" koji će biti otkriven u zadnjim vremenima koji će se suprotstaviti i uzdići sebe iznad svega što se zove Bog. U Danilu 7 čitamo o Danilovoj viziji o četiri zveri koje predstavljaju carstva koja igraju glavne uloge u Božijem proročkom planu. Četvrta zver je opisana (stih 7-8), kao strašna, užasna, izuzetno jaka i drugačija od onih koje su došle pre nje. Takođe je opisana kao da ima „mali rog" koji iskorenjuje druge rogove. Ovaj mali rog često se poistovećuje sa Antihristom. U 25. stihu on je opisan kako će izgovarati „velike reči protiv Svevišnjega, on će tlačiti svece Svevišnjega i pomišljaće da promeni vremena i zakone i sveci će mu biti predani za jedno vreme, za vremena i za pola vremena" (3 i po godine). U Danilu 8, vizija ovna i jarca ukazuje na cara koji će ustati u zadnjim danima (stih 23-25), uništiti mnoge ljude i ustati protiv Hrista, ali ovaj car biće slomljen. U Danilu 9:27 proriče se da će „vladar koji dođe" napraviti sedmogodišnji savez sa mnogim ljudima i onda će doneti mnogo pustošenja. Ko će biti ovaj Antihrist? Niko zasigurno ne zna, ali mnoge teorije su date, uključujući i mogućnost da će biti Arapin.

Bez obzira na različite teorije, postoji nekoliko paralela između biblijske i šitske teologije na koje treba da obratimo pažnju. Prvo, Biblija kaže da će Antihristovo carstvo vladati svetom sedam godina, a islam tvrdi da će Dvanaesti imam vladati svetom sedam godina. Drugo, muslimani očekuju tri godine haosa pre nego što se Dvanaesti imam otkrije, a Biblija govori o tri i po godine Nevolje pre nego što se Antihrist otkrije tako što će oskrnaviti jevrejski hram. Treće, Antihrist je opisan kao prevarant koji tvrdi da će doneti mir, ali će u stvari doneti opšte prisutni rat; očekivanje za Dvanaestog imama je da će doneti mir putem masovnog rata sa ostatkom sveta.

Da li će Antihrist biti musliman? Samo Bog zna. Da li postoji povezanost između islamske i hrišćanske eshatologije? Izgleda da postoji direktna povezanost, mada su one kao čitanje opisa jedne velike bitke,jedna iz perspektive gubitnika, koji pokušava da spase obraz, a zatim iz perspektive pobednika. Dok ne vidimo ispunjenje ovih stvari, treba da obratimo pažnju na reči iz 1. Jovanove 4:1-4 „Dragi moji, ne verujte svakom duhu, nego proveravajte duhove — jesu li od Boga, jer su mnogi lažni proroci izišli u svet. Po ovome poznajte Božijeg duha: od Boga je svaki duh koji ispoveda da je Isus Hristos došao u telu, a svaki duh, koji ne ispoveda Isusa, nije od Boga; i to je antihristov duh za koga ste čuli da će doći, i sad je već u svetu. Vi ste, dečice, od Boga i nadvladali ste ih, jer je veći onaj koji je u vama nego onaj koji je u svetu".

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Islamski Antihrist? Da li će Antihrist biti musliman?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries