settings icon
share icon
Питање

Исламски Антихрист? Да ли ће Антихрист бити муслиман?

srpski
Одговор


Са порастом напетости на Блиском Истоку у неколико задњих година, а посебно због изјава шитских муслиманских екстремиста у вези са Дванаестим имамом, многи људи почели су да се питају како се то односи на библијска пророчанства. Да бисмо одговорили на ово питање, морамо прво да сазнамо ко је Дванаести имам и шта се од њега очекује да уради за ислам. Друго, морамо да испитамо изјаве шитских муслимана у вези са овим надама и треће морамо да истражимо Библију и њено виђење целог питања.

Унутар шитског огранка ислама, постоји дванаест имама или духовних вођа које је поставио Алах. Ово је почело са имамом Алијом, Мухамедовим рођаком, који је тврдио да је он пророк после Мухамедове смрти. Око 868. године нове ере, Дванаести имам, Абу ал Касим Мухамед (или Мухамед ал Махди) рођен је као син једанаестог имама. Пошто је његов отац био жустро прогоњен, Махдија су сакрили из безбедносних разлога. Око 6. године живота, он се накратко показао, када му је отац био убијен, али се опет сакрио. Прича се да се од тада крије по пећинама и да ће се, на натприродан начин, вратити баш пред дан осуде да уклони сву тиранију и угњетавање, доносећи склад и мир на земљу. Он је спаситељ света по шитској теологији. Према једном писцу, Махди ће објединити достојанство Мојсија, Христову благодат и Јовово стрпљење у једној савршеној особи.

Предвиђања о Дванаестом имаму имају упадљиве сличности са библијским пророчанствима о задњим временима. Према исламском пророчанству , Махдијевом повратку претходиће бројни догађаји током три године ужасног хаоса у свету и он ће владати над Арапима и светом током седам година. Његово појављивање пратиће два васкрсења, једно злих, а једно праведних. Према шитском учењу, Исус ће прихватити Махдијево вођство и два огранка Аврамове породице биће заувек уједињени.

Како су изјаве шитских муслимана, као што је председника Ирана, Махмуда Ахмадинејада, повезане са овим? Ахмадинејад је дубоко посвећени Шит и тврди да ће он лично припремити свет за Махдијев долазак. Да би свет био спашен, мора да буде у стању хаоса и потчињености, а Ахмадинејад осећа да је Алах њега усмерио да утаба пут за то. Ахамдинејад је небројено пута изјављивао да ће уништити непријатеље ислама. Ирански председник и његов кабинет су наводно потписали уговор са Ал Махдијем у коме му се заветују. Када га је новинарка америчке телевизјске станице АБЦ Ен Кари директно питала у вези са његовим апокалиптичним изјавама, Ахамдинејад је рекао: „Имам ће доћи са логиком, културом, науком. Доћи ће тако да више неће бити рата. Нема више непријатељства, мржње. Он ће позвати све да уђу у братску љубав. Наравно, вратиће се са Исусом Христом. Њих двојица ће се вратити заједно. И радећи заједно, они ће испунити овај свет љубављу".

Какве све ово има везе са Антихристом? Према 2. Солуњанима 2:3-4, доћи ће „човек греха" који ће бити откривен у задњим временима који ће се супротставити и уздићи себе изнад свега што се зове Бог. У Данилу 7 читамо о Даниловој визији о четири звери које представљају царства која играју главне улоге у Божијем пророчком плану. Четврта звер је описана (стих 7-8), као страшна, ужасна, изузетно јака и другачија од оних које су дошле пре ње. Такође је описана као да има „мали рог" који искорењује друге рогове. Овај мали рог често се поистовећује са Антихристом. У 25. стиху он је описан како ће изговарати „велике речи против Свевишњега, он ће тлачити свеце Свевишњега и помишљаће да промени времена и законе и свеци ће му бити предани за једно време, за времена и за пола времена" (3 и по године). У Данилу 8, визија овна и јарца указује на цара који ће устати у задњим данима (стих 23-25), уништити многе људе и устати против Христа, али овај цар биће сломљен. У Данилу 9:27 прориче се да ће „владар који дође" направити седмогодишњи савез са многим људима и онда ће донети много пустошења. Ко ће бити овај Антихрист? Нико засигурно не зна, али многе теорије су дате, укључујући и могућност да ће бити Арапин.

Без обзира на различите теорије, постоји неколико паралела између библијске и шитске теологије на које треба да обратимо пажњу. Прво, Библија каже да ће Антихристово царство владати светом седам година, а ислам тврди да ће Дванаести имам владати светом седам година. Друго, муслимани очекују три године хаоса пре него што се Дванаести имам открије, а Библија говори о три и по године Невоље пре него што се Антихрист открије тако што ће оскрнавити јеврејски храм. Треће, Антихрист је описан као преварант који тврди да ће донети мир, али ће у ствари донети опште присутни рат; очекивање за Дванаестог имама је да ће донети мир путем масовног рата са остатком света.

Да ли ће Антихрист бити муслиман? Само Бог зна. Да ли постоји повезаност између исламске и хришћанске ешатологије? Изгледа да постоји директна повезаност, мада су оне као читање описа једне велике битке,једна из перспективе губитника, који покушава да спасе образ, а затим из перспективе победника. Док не видимо испуњење ових ствари, треба да обратимо пажњу на речи из 1. Јованове 4:1-4 „Драги моји, не верујте сваком духу, него проверавајте духове — јесу ли од Бога, јер су многи лажни пророци изишли у свет. По овоме познајте Божијег духа: од Бога је сваки дух који исповеда да је Исус Христос дошао у телу, а сваки дух, који не исповеда Исуса, није од Бога; и то је антихристов дух за кога сте чули да ће доћи, и сад је већ у свету. Ви сте, дечице, од Бога и надвладали сте их, јер је већи онај који је у вама него онај који је у свету".Врати се на Српску страну

Исламски Антихрист? Да ли ће Антихрист бити муслиман?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries