settings icon
share icon
Pitanje

Da li je Biblija bila iskvarena, izmenjena, korigovana, dopisivana ili falsifikovana?

српски

Odgovor


Starozavetne knjige su napisane od otkrilike 1400.g. pre n.e. do 90. g. n.e. Prošlo je negde između 3400 do 1900 godina otkad su napisane. Originalni spisi su tokom ovog vremena bili izgubljeni. Najverovatnije više ne postoje. Takođe, tokom ovog vremena, biblijske knjige su stalno bile prepisivane. Načinjen je ogroman broj primeraka. U svetlosti ovoga, možemo li i dalje da veujemo Bibliji?

Kada je Bog u početku nadahnuo ljude da napišu Njegovu Reč, ona je bila bogonadahnuta i bez greške (2. Timoteju 3:16-17; Jovan 17:17). Biblija nigde ovo ne pripisuje primercima originalnih rukopisa Pisma. Iako su pisari bi izuzetno pedantni u zapisivanju Pisma, niko nije savršen. Od hiljada i hiljada grčkih i hebrejskih rukopisa koji postoje, nisu postojala dva koja su bila identična sve dok nije izmišljena štamparska presa oko 1500. g.

Međutim, svaki nepristrasan stručnjak će se složiti da je Biblija veoma dobro očuvana tokom vekova. Primerci Biblije koji potiču iz 14. veka n.e. identični su sadržaju primeraka iz trećeg veka n.e. Kada su bili otkriveni spisi sa Mrtvog mora, stručnjaci su bilo iznenađeni time koliko su bili slični drugim drevnim primercima Starog zaveta, iako su spisi sa Mrtvog mora bili stotinama godina stariji od bilo čega ranije otkrivenog. Čak su i mnogi otvrdli skeptici i kritičari Biblije priznali da je Biblija tokom vekova prepisivana mnogo tačnije nego bilo koji drugi drevni dokument.

Uopšte ne postoji dokaz da je Biblija bila dopisivana, korigovana ili falsifikovana na neki sistematičan način. Potpuni obim bliblijskih rukopisa pojednostavljuje da se prepozna svaki pokušaj da se iskvari Božija Reč. Ne postoji osnovna doktrina Biblije u koju se može sumnjati zbog manjih razlika koje postoje između rukopisa.

I opet pitanje – možemo li da verujemo Bibliji? Apsolutno da! Bog je očuvao Svoju Reč uprkos nenamernim greškama i namernim napadima ljudi. Možemo da imamo potpuno pouzdanje da je Biblija koju danas imamo ista onakva kakva je u početku napisana. Biblija je Božija Reč i možemo joj verovati (2. Timoteju 3:16; Matej 5:18).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Da li je Biblija bila iskvarena, izmenjena, korigovana, dopisivana ili falsifikovana?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries