settings icon
share icon
Питање

Да ли је Библија била искварена, измењена, коригована, дописивана или фалсификована?

srpski
Одговор


Старозаветне књиге су написане од открилике 1400.г. пре н.е. до 90. г. н.е. Прошло је негде између 3400 до 1900 година откад су написане. Оригинални списи су током овог времена били изгубљени. Највероватније више не постоје. Такође, током овог времена, библијске књиге су стално биле преписиване. Начињен је огроман број примерака. У светлости овога, можемо ли и даље да веујемо Библији?

Када је Бог у почетку надахнуо људе да напишу Његову Реч, она је била богонадахнута и без грешке (2. Тимотеју 3:16-17; Јован 17:17). Библија нигде ово не приписује примерцима оригиналних рукописа Писма. Иако су писари би изузетно педантни у записивању Писма, нико није савршен. Од хиљада и хиљада грчких и хебрејских рукописа који постоје, нису постојала два која су била идентична све док није измишљена штампарска преса око 1500. г.

Међутим, сваки непристрасан стручњак ће се сложити да је Библија веома добро очувана током векова. Примерци Библије који потичу из 14. века н.е. идентични су садржају примерака из трећег века н.е. Када су били откривени списи са Мртвог мора, стручњаци су било изненађени тиме колико су били слични другим древним примерцима Старог завета, иако су списи са Мртвог мора били стотинама година старији од било чега раније откривеног. Чак су и многи отврдли скептици и критичари Библије признали да је Библија током векова преписивана много тачније него било који други древни документ.

Уопште не постоји доказ да је Библија била дописивана, коригована или фалсификована на неки систематичан начин. Потпуни обим блиблијских рукописа поједностављује да се препозна сваки покушај да се исквари Божија Реч. Не постоји основна доктрина Библије у коју се може сумњати због мањих разлика које постоје између рукописа.

И опет питање – можемо ли да верујемо Библији? Апсолутно да! Бог је очувао Своју Реч упркос ненамерним грешкама и намерним нападима људи. Можемо да имамо потпуно поуздање да је Библија коју данас имамо иста онаква каква је у почетку написана. Библија је Божија Реч и можемо јој веровати (2. Тимотеју 3:16; Матеј 5:18).Врати се на Српску страну

Да ли је Библија била искварена, измењена, коригована, дописивана или фалсификована?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries