settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija kaže o iskustvima blizu smrti?

српски

Odgovor


Iskustvo bliske smrti je događaj kada se osoba nalazi na ivici smrti i nakon oporavka, prijavi neobičnu pojavu. Obično se radi o iskustvu van tela ili nekoj vrsti vizije raja ili pakla. Ne postoji posebna biblijska podrška za iskustvo blizu smrti. Mnogi ljudi koriste 2. Korinćanima 12:2-5 kao biblijski dokaz o iskustvima blizu smrti. Međutim, ovde se uzima velika sloboda u tumačenju i se pravi pretpostavka da je čovek (za koga se pretpostavlja da je Pavle) bio ili blizu smrti ili stvarno mrtav kada se našao na nebu. Odlomak nigde ne navodi da je čovek umro ili da je bio blizu smrti. Bila je to vizija koju je Bog dao čoveku sa neba, a ne iskustvo bliske smrti.

Imajući to u vidu, nije nemoguće da Bog nekome ko je blizu smrti, ili bilo kome drugom, da viziju neba. Međutim, sa završetkom biblijskog kanona, vizije nisu normativno iskustvo za hrišćane.

Moramo biti izuzetno oprezni u tome kako potvrđujemo svoja iskustva. Najvažniji test svakog iskustva je upoređivanje sa Biblijom. Satana je uvek spreman da izazove prevaru i izokrene mišljenje ljudi. „A nije ni čudo, jer se i sam Satana prerušava u anđela svetlosti. Nema, dakle nišeg naročitog u tome što se i njegove sluge prerušavaju u sluge pravednosti. Kraj će im biti u skladu sa njihovim delima" (2. Korinćanima 11:14-15).

Pošto je Biblija nema u pogledu iskustava bliskim smrti, a naučna istraživanja nisu mogla da se pouzdano izvedu, jednostavno ne možemo prihvatiti njihovu legitimnost, samu po sebi. Bilo bi prterano da kažemo da su sva iskustva bliske smrti lažna, izmišljena ili satanska, ali još uvek postoji ozbiljna zabrinutost, biblijska, o validnosti iskustava bliske smrti. Opet, svaki opis iskustva bliske smrti trebalo bi da bude potvrđen u odnosu na istinu Svetog pisma. Ako takvo iskustvo dolazi od Boga, ono će se uskladiti sa onim što je On već otkrio u svojoj Reči i na kraju Mu doneti slavu u ime Isusa Hrista.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija kaže o iskustvima blizu smrti?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries