settings icon
share icon
Питање

Шта Библија каже о искуствима близу смрти?

srpski
Одговор


Искуство блиске смрти је догађај када се особа налази на ивици смрти и након опоравка, пријави необичну појаву. Обично се ради о искуству ван тела или некој врсти визије раја или пакла. Не постоји посебна библијска подршка за искуство близу смрти. Многи људи користе 2. Коринц́анима 12:2-5 као библијски доказ о искуствима близу смрти. Међутим, овде се узима велика слобода у тумачењу и се прави претпоставка да је човек (за кога се претпоставља да је Павле) био или близу смрти или стварно мртав када се нашао на небу. Одломак нигде не наводи да је човек умро или да је био близу смрти. Била је то визија коју је Бог дао човеку са неба, а не искуство блиске смрти.

Имајуц́и то у виду, није немогуц́е да Бог некоме ко је близу смрти, или било коме другом, да визију неба. Међутим, са завршетком библијског канона, визије нису нормативно искуство за хришц́ане.

Морамо бити изузетно опрезни у томе како потврђујемо своја искуства. Најважнији тест сваког искуства је упоређивање са Библијом. Сатана је увек спреман да изазове превару и изокрене мишљење људи. „А није ни чудо, јер се и сам Сатана прерушава у анђела светлости. Нема, дакле нишег нарочитог у томе што се и његове слуге прерушавају у слуге праведности. Крај ће им бити у складу са њиховим делима" (2. Коринц́анима 11:14-15).

Пошто је Библија нема у погледу искустава блиским смрти, а научна истраживања нису могла да се поуздано изведу, једноставно не можемо прихватити њихову легитимност, саму по себи. Било би пртерано да кажемо да су сва искуства блиске смрти лажна, измишљена или сатанска, али још увек постоји озбиљна забринутост, библијска, о валидности искустава блиске смрти. Опет, сваки опис искуства блиске смрти требало би да буде потврђен у односу на истину Светог писма. Ако такво искуство долази од Бога, оно ц́е се ускладити са оним што је Он вец́ открио у својој Речи и на крају Му донети славу у име Исуса Христа.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта Библија каже о искуствима близу смрти?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries