settings icon
share icon
Pitanje

Šta je to teorija Inteligentnog dizajna?

српски

Odgovor


Teorija Inteligentnog Dizajna kaže da je: “inteligentan uzrok neophodan da bi se objasnila kompleksna, bogata informacijama biloška struktura i da je ove uzroke moguće empirijski otkriti.” Određene biološke karakteristike ne odgovaraju standardnoj Darvinovoj teoriji “slučajnosti”. One izgledaju kao da ih je neko dizajnirao. S obizom da je za dizajn neophodan inteligentan dizajner, postojanje dizajna se postavlja kao dokaz za Dizajnera. Postoje tri primarna argumenta kod teorije Inteligentnog dizajna: (1) kompleksnost koja se ne može redukovati, (2) specifična kompleksnost, i (3) antropijski princip.

(1) Nepromenljiva kompleksnost je definisana kao "...jedan sistem koji se sastoji od nekoliko međuinteraktivnih elemenata koji se dobro uklapaju i doprinose osnovnoj funkciji, gde bi uklanjanje bilo kog dela uzrokovalo da sistem prestane efektivno da funkcioniše." Jednostavno rečeno, život se sastoji od isprepletanih elemenata koji se oslanjaju jedan na drugi da bi bili korisni. Slučajna mutacija može da se uzme u obzir kada se radi o razvoju novog dela, ali se ne može uzeti u obzir kada se radi o razvoju više konkurentanih delova neophodnih da bi sistem funkcionisao. Na primer, ljudsko oko je vrlo koristan sistem. Bez očne jabučice (koja je po sebi nepromenjiv kompleksan sistem), optičkog nerva i vizuelnog korteksa, jedno slučajno mutiralo oko bi bilo samo kontraproduktivno za opstanak vrsta, i na kraju bi bilo eliminisano procesom prirodne selekcije. Jedno oko nije koristan sistem osim ako svi njegovi delovi nisu prisutni i ispravno funkcionišu u isto vreme.

(2) Specifična kompleksnost je koncept koji kaže da s obzirom da se šema specifične kompleksnosti može naći u organizmu, neka vrsta uputstva se mora uzeti u obzir za njihovo nastajanje. Argument za specifičnu kompleksnost kaže da je nemoguće stvoriti kompleksne šeme slučajnnim procesom. Na primer, soba ispunjena sa 100 majmuna i sa 100 daktilografa možda može da proizvede par reči ili čak rečenicu, ali nikada nema da stvori Šekspirovo delo. A koliko više je kompleksan biološki život od Šekspirovog dela?

(3) Antropijski princip, kaže da su svet i univerzum "fino naštimovani" da bi život na zemlji mogao da postoji. Ako bi racio elemenata od kojih se sastoji vazduh bio samo malo drugačiji, mnoge vrste bi brzo prestale da postoje. Da je zemlja samo nekoliko kilometara bliža ili dalja od sunca, mnoge vrste bi prestale da postoje. Postojanje i razvoj života na zemlji zahteva da toliko mnogo promenljivih budu perfektno naštimovane, da je nemoguće da su sve te promenljive postale kroz slučajan nekoodinisan događaj.

Dok teorija Inteligentnog dizajna nema nameru da identifikuje izvor inteligencije (bilo da je to Bog ili NLO, itd.), većina teoretičara Inteligentnog dizajna su teisti. Izgled dizajniranog (osmišljenog) koji je više nego očigledan u biološkom svetu je dokaz za njih da Bog postoji.Postoje međutim i nekoliko ateista koji ne mogu da poreknu jake dokaze za dizajn, ali koji nisu spremni da priznaju Boga kao Stvoritelja. Oni imaju tendenciju da tumače podatke kao dokaz da je zemlja započeta od strane neke superiorne vrste ili vanzemaljaca.

Teorija Inteligentnog dizajna nije Biblijski Kreacionizam. Postoji jedna važna razlika između ove dve pozicije. Biblijski kreacionisti počinju sa jednim zaključkom: da je biblijski izveštaj o stvaranju pouzdan i tačan; da je život na zemlji osmišljen od strane Inteligentnog agenta (Boga). Zatim, oni traže dokaze iz prirode da bi podkrepili ovaj zaključak. Teoretičari Inteligentnog dizajna počinju sa prirodom i dolaze do svog zaključka kasnije: da je život na Zemlji dizajniran od strane Inteligentnog agenta (ko kod da je on).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je to teorija Inteligentnog dizajna?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries