settings icon
share icon
Питање

Шта је то теорија Интелигентног дизајна?

srpski
Одговор


Теорија Интелигентног Дизајна каже да је: “интелигентан узрок неопходан да би се објаснила комплексна, богата информацијама билошка структура и да је ове узроке могуће емпиријски открити.” Одређене биолошке карактеристике не одговарају стандардној Дарвиновој теорији “случајности”. Оне изгледају као да их је неко дизајнирао. С обизом да је за дизајн неопходан интелигентан дизајнер, постојање дизајна се поставља као доказ за Дизајнера. Постоје три примарна аргумента код теорије Интелигентног дизајна: (1) комплексност која се не може редуковати, (2) специфична комплексност, и (3) антропијски принцип.

(1) Непроменљива комплексност је дефинисана као "...један систем који се састоји од неколико међуинтерактивних елемената који се добро уклапају и доприносе основној функцији, где би уклањање било ког дела узроковало да систем престане ефективно да функционише." Једноставно речено, живот се састоји од испреплетаних елемената који се ослањају један на други да би били корисни. Случајна мутација може да се узме у обзир када се ради о развоју новог дела, али се не може узети у обзир када се ради о развоју више конкурентаних делова неопходних да би систем функционисао. На пример, људско око је врло користан систем. Без очне јабучице (која је по себи непромењив комплексан систем), оптичког нерва и визуелног кортекса, једно случајно мутирало око би било само контрапродуктивно за опстанак врста, и на крају би било елиминисано процесом природне селекције. Једно око није користан систем осим ако сви његови делови нису присутни и исправно функционишу у исто време.

(2) Специфична комплексност је концепт који каже да с обзиром да се шема специфичне комплексности може наћи у организму, нека врста упутства се мора узети у обзир за њихово настајање. Аргумент за специфичну комплексност каже да је немогуће створити комплексне шеме случајнним процесом. На пример, соба испуњена са 100 мајмуна и са 100 дактилографа можда може да произведе пар речи или чак реченицу, али никада нема да створи Шекспирово дело. А колико више је комплексан биолошки живот од Шекспировог дела?

(3) Антропијски принцип, каже да су свет и универзум "фино наштимовани" да би живот на земљи могао да постоји. Ако би рацио елемената од којих се састоји ваздух био само мало другачији, многе врсте би брзо престале да постоје. Да је земља само неколико километара ближа или даља од сунца, многе врсте би престале да постоје. Постојање и развој живота на земљи захтева да толико много променљивих буду перфектно наштимоване, да је немогуће да су све те променљиве постале кроз случајан некоодинисан догађај.

Док теорија Интелигентног дизајна нема намеру да идентификује извор интелигенције (било да је то Бог или НЛО, итд.), већина теоретичара Интелигентног дизајна су теисти. Изглед дизајнираног (осмишљеног) који је више него очигледан у биолошком свету је доказ за њих да Бог постоји.Постоје међутим и неколико атеиста који не могу да порекну јаке доказе за дизајн, али који нису спремни да признају Бога као Створитеља. Они имају тенденцију да тумаче податке као доказ да је земља започета од стране неке супериорне врсте или ванземаљаца.

Теорија Интелигентног дизајна није Библијски Креационизам. Постоји једна важна разлика између ове две позиције. Библијски креационисти почињу са једним закључком: да је библијски извештај о стварању поуздан и тачан; да је живот на земљи осмишљен од стране Интелигентног агента (Бога). Затим, они траже доказе из природе да би подкрепили овај закључак. Теоретичари Интелигентног дизајна почињу са природом и долазе до свог закључка касније: да је живот на Земљи дизајниран од стране Интелигентног агента (ко код да је он).Врати се на Српску страну

Шта је то теорија Интелигентног дизајна?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries