settings icon
share icon
Pitanje

Koja su različita imena i nazivi Biblije?

српски

Odgovor


U Starom i Novom zavetu može se naći preko 12 imena i naziva Biblije. Sledi lista najpoznatijih:

Knjiga zakona (Ponovljeni zakon 31:26) „Uzmite ovu knjigu zakona I metnite je pokraj kovčega saveza Gospoda Boga svoga i ona će biti svedok na tebe”. Biblija je opisana kao knjiga zakona, zakona koji nemaju nameru da nas porobe ili uguše nas odnos sa Bogom, već da povećaju naše poznanje Božije pravednosti i upute nas na Hrista.

Evanđelje (Rimljanima 1:16) „Ja se, naime, ne stidim evanđelja, jer je ono sila Božija na spasenje svakome ko u njega veruje ….“ Biblija nam otkriva evanđelje, dobru vest, o Gospodu Isusu Hristu Hristu. Kroz Božijeg Sina, naši gresi su oprošteni i nama je osigurano spasenje.

Sveto Pismo (Rimljanima 1:2) „Evanđelje koje je Bog unapred obećao preko svojih proroka u Svetim pismima”. Biblija je skup svetih spisa koja su sveta i autoritativna, jer ih je Bog nadahnuo.

Zakon Gospodnji (Psalam 19:7) „Savršen je zakon Gospodnji, on dušu krepi. Svedočanstvo Gospodnje je verno – daje mudrost nevinome”. Biblijski zakoni ne treba da se mešaju ni sa jednim drugim; oni su Gospodnje zapovesti i samo Njegove, a ne ljudsko brbljanje.

Žive reči (Dela 7:38) „To je onaj koji je u zboru u pustinji bio s anđelom, koji mu je govorio na Sinajskoj gori, i s očevima našim; on je primio žive reči da ih vama da”. Biblija je živa knjiga; svaka knjiga, poglavlje i stih su živi, zahvaljujući Božijoj mudrosti i znanju.

Hristova poruka (Kološanima 3:16) „Hristova reč neka bogato obitava u vama; u svakoj mudrosti učite i opominjite jedan drugoga psalmima, himnama, duhovnim pesmama, umilno pevajući Bogu u srcima svojim“. Hristova poruka je poruka spasenja od greha kroz Jedinog koji to može da učini.

Pisma (2. Timoteju 3:16) „Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti“. Bogom nadahnuta, Biblija je skup spisa kao nijedno do sada. To je jedina knjiga koju su napisali ljudi, koje je vodio ili „nosio” Božiji Duh (2. Petrova 1:21).

Svitak (Psalam 40:7) „Evo me, ja idem – kao što je pisano za mene na čelu knjige (svitka)”. Prilikom proroštva o Isusu, Biblija sebe naziva svitkom, jedna rolna pergamenta koja čuva dragoceno znanje koje treba deliti budućim generacijama.

Mač Duha (Efescima 6:17) „Primite i…. duhovni mač, koji je reč Božija“. Kao mač,Biblija može da odbije bilo koji napad i probode Božijom istinom. Pisac Jevreja kaže da je Biblija oštrija od svakog „mača sa dve oštrice”jer je u stanju „rastavljanja duše i duha, zglavaka i moždine, pa sudi mislima i smeranjima srca” (Jevrejima 4:12).

Istina (Jovan 17:17) „Posveti ih u istini; tvoja reč je istina“. Pošto je Biblija Božija Reč, ona je istina. Svaka reč dolazi iz Božijeg uma. Pošto je On istina, mora biti i Njegova reč.

Reč Božija (Luka 11:28) „Ipak su više blaženi oni koji slušaju Božju reč i drže je”. Biblija je kao Božiji vesnik,kao da nam kroz svaku knjigu On direktno govori.

Reč Života (Filipljanima 2:16) „Čvrsto držeći reč života“. Biblija nam otkriva razliku između života i smrti – večnog života koji stoji pred onima koji prihvate Isusa Hrista kao njihovog Spasitelja i smrti za one koji to ne učine.

Reči Gospodnje (Psalam 12:6)„Reči su Gospodnje reči čiste, srebro u vatri očišćeno od zemlje, sedam puta pretopljeno.” Reči u Bibliji su savršene i bez greške, jer to su Gospodnje reči, koje su izgovorene kroz proroke i apostole, radi otkrivanja Božije ljubavi i slave.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Koja su različita imena i nazivi Biblije?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries