settings icon
share icon
Питање

Која су различита имена и називи Библије?

srpski
Одговор


У Старом и Новом завету може се наћи преко 12 имена и назива Библије. Следи листа најпознатијих:

Књига закона (Поновљени закон 31:26) „Узмите ову књигу закона И метните је покрај ковчега савеза Господа Бога свога и она ће бити сведок на тебе”. Библија је описана као књига закона, закона који немају намеру да нас поробе или угуше нас однос са Богом, већ да повећају наше познање Божије праведности и упуте нас на Христа.

Еванђеље (Римљанима 1:16) „Ја се, наиме, не стидим еванђеља, јер је оно сила Божија на спасење свакоме ко у њега верује ….“ Библија нам открива еванђеље, добру вест, о Господу Исусу Христу Христу. Кроз Божијег Сина, наши греси су опроштени и нама је осигурано спасење.

Свето Писмо (Римљанима 1:2) „Еванђеље које је Бог унапред обећао преко својих пророка у Светим писмима”. Библија је скуп светих списа која су света и ауторитативна, јер их је Бог надахнуо.

Закон Господњи (Псалам 19:7) „Савршен је закон Господњи, он душу крепи. Сведочанство Господње је верно – даје мудрост невиноме”. Библијски закони не треба да се мешају ни са једним другим; они су Господње заповести и само Његове, а не људско брбљање.

Живе речи (Дела 7:38) „То је онај који је у збору у пустињи био с анђелом, који му је говорио на Синајској гори, и с очевима нашим; он је примио живе речи да их вама да”. Библија је жива књига; свака књига, поглавље и стих су живи, захваљујући Божијој мудрости и знању.

Христова порука (Колошанима 3:16) „Христова реч нека богато обитава у вама; у свакој мудрости учите и опомињите један другога псалмима, химнама, духовним песмама, умилно певајући Богу у срцима својим“. Христова порука је порука спасења од греха кроз Јединог који то може да учини.

Писма (2. Тимотеју 3:16) „Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности“. Богом надахнута, Библија је скуп списа као ниједно до сада. То је једина књига коју су написали људи, које је водио или „носио” Божији Дух (2. Петрова 1:21).

Свитак (Псалам 40:7) „Ево ме, ја идем – као што је писано за мене на челу књиге (свитка)”. Приликом пророштва о Исусу, Библија себе назива свитком, једна ролна пергамента која чува драгоцено знање које треба делити будућим генерацијама.

Мач Духа (Ефесцима 6:17) „Примите и…. духовни мач, који је реч Божија“. Као мач,Библија може да одбије било који напад и прободе Божијом истином. Писац Јевреја каже да је Библија оштрија од сваког „мача са две оштрице”јер је у стању „растављања душе и духа, зглавака и мождине, па суди мислима и смерањима срца” (Јеврејима 4:12).

Истина (Јован 17:17) „Посвети их у истини; твоја реч је истина“. Пошто је Библија Божија Реч, она је истина. Свака реч долази из Божијег ума. Пошто је Он истина, мора бити и Његова реч.

Реч Божија (Лука 11:28) „Ипак су више блажени они који слушају Божју реч и држе је”. Библија је као Божији весник,као да нам кроз сваку књигу Он директно говори.

Реч Живота (Филипљанима 2:16) „Чврсто држећи реч живота“. Библија нам открива разлику између живота и смрти – вечног живота који стоји пред онима који прихвате Исуса Христа као њиховог Спаситеља и смрти за оне који то не учине.

Речи Господње (Псалам 12:6)„Речи су Господње речи чисте, сребро у ватри очишћено од земље, седам пута претопљено.” Речи у Библији су савршене и без грешке, јер то су Господње речи, које су изговорене кроз пророке и апостоле, ради откривања Божије љубави и славе.Врати се на Српску страну

Која су различита имена и називи Библије?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries