settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hrislam?

српски

Odgovor


Hrislam je pokušaj da se hrišćanstvo i islam ujedine. Počelo je u Nigeriji 1980tih godina, a ideje hrislama su se proširile po celom svetu. Suštinski koncept hrislama je da su hrišćanstvo i islam usaglašeni, da osoba može da bude i hrišćanin i musliman u isto vreme. Hrislam nije religija sama za sebe, već je zamagljivanje razlika između hrišćanstva i islama.

Zastupnici hrislama ukazuju na činjenice da se Isus spominje 25 puta u Kuranu, da hrišćanstvo i islam imaju slična učenja po pitanju morala i etike i da je potrebno da se dve najveće monoteističke religije ujedine da bi se borile protiv porasta ateizma i alternativne duhovnosti. Neki gledaju na hrislam kao na rešenje trajnog konflikta između zapadnog sveta, koji je uglavnom hriščanski i Bliskog istoka koji je uglavnom muslimanski.

Iako postoje mnoge sličnosti između hrišćanstva i islama (i judaizma), hrislam ne može na kraju da se održi, jer se hrišćanstvo i islam dijametralno razlikuju po pitanju najbitnijih stvar – identita Isusa Hrista. Pravo hrišćanstvo govori da je Isus Bog otelovljen u ljudskom obliku. Za hrišćane, o Hristovom božanstvu se ne može pregovarati, jer, bez Njegovog božanstva, Isusova smrt na krstu ne bi bila dovoljna kao žrtva za okajanje greha celog sveta (1. Jovanova 2:2).

Islam odlučno poriče Hristovo božanstvo. Kuran izjavljuje da je ideja o tome da je Isus Bog bogohuljenje (5:17). Verovanje u Hristovo božanstvo smatrate se za shirk , tj. „prljavštinu" za muslimane. Takođe, islam poriče Hristovu smrt na krstu (4:157-158). Najosnovnija doktrina hrišćanske vere se odbacuje u islamu. Kao rezultat toga, dve religije uopšte nisu saglasne, a time je i ideja o hrislamu nešto što i hrišćani i muslimani treba da odbace.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je hrislam?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries