settings icon
share icon
Питање

Шта је хрислам?

srpski
Одговор


Хрислам је покушај да се хришћанство и ислам уједине. Почело је у Нигерији 1980тих година, а идеје хрислама су се прошириле по целом свету. Суштински концепт хрислама је да су хришћанство и ислам усаглашени, да особа може да буде и хришћанин и муслиман у исто време. Хрислам није религија сама за себе, већ је замагљивање разлика између хришћанства и ислама.

Заступници хрислама указују на чињенице да се Исус спомиње 25 пута у Курану, да хришћанство и ислам имају слична учења по питању морала и етике и да је потребно да се две највеће монотеистичке религије уједине да би се бориле против пораста атеизма и алтернативне духовности. Неки гледају на хрислам као на решење трајног конфликта између западног света, који је углавном хришчански и Блиског истока који је углавном муслимански.

Иако постоје многе сличности између хришћанства и ислама (и јудаизма), хрислам не може на крају да се одржи, јер се хришћанство и ислам дијаметрално разликују по питању најбитнијих ствар – идентита Исуса Христа. Право хришћанство говори да је Исус Бог отеловљен у људском облику. За хришћане, о Христовом божанству се не може преговарати, јер, без Његовог божанства, Исусова смрт на крсту не би била довољна као жртва за окајање греха целог света (1. Јованова 2:2).

Ислам одлучно пориче Христово божанство. Куран изјављује да је идеја о томе да је Исус Бог богохуљење (5:17). Веровање у Христово божанство сматрате се за ширк , тј. „прљавштину" за муслимане. Такође, ислам пориче Христову смрт на крсту (4:157-158). Најосновнија доктрина хришћанске вере се одбацује у исламу. Као резултат тога, две религије уопште нису сагласне, а тиме је и идеја о хрисламу нешто што и хришћани и муслимани треба да одбаце.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је хрислам?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries