settings icon
share icon
Pitanje

Šta Biblija govori o hrišćanskom potvrđenju?

српски

Odgovor


Potvrđenje je sveta tajna ili ritual koji se izvodi u nekim crkvama kao način da se obeleži duhovna zrelost jedne osobe. U nekim tradicijama, uglavnom katoličkim i anglikanskoj, ovim ritualom mlada osoba postaje zvanični član Crkve. Ovo ponekad uključuje dodeljivanje imena potvrde, uglavnom ime nekog sveca, koje se često koristi kao drugo, srednje ime. Oni koji praktikuju potvrđenje veruju da to znači uvođenje krštenog u punopravno crkveno članstvo i lično, zrelo prihvatanje vere. Katolici i Anglikanci priznaju potvrđenje kao jednu od sedam svetih tajni.

Biblija, međutim, ne govori ništa u vezi sa ovim ritualom. U stvari, ideja da jedna osoba može da „potvrdi" drugoj da on/ona poseduje veru poriče se u Bibliji. Svaki pojedinac mora da odluči o stanju njene/njegove duše na osnovu nekoliko kriterijuma. Prvo, naše spasenje potvrđuje Sveti Duh koji živi u našim srcima. „Sam Duh svedoči s našim duhom da smo deca Božija" (Rimljanima 8:16). Kada prihvatimo Hrista kao Gospoda i Spasitelja, Sveti Duh se nastanjuje u našim srcima i daje nam sigurnost da je On prisutan i da Mu pripadamo i takođe nas podučava i objašnjava nam duhovne stvari (1. Korinćanima 2:13-14) i tako nam potvrđuje da smo novo stvorenje u Hristu (2. Korinćanima 5:17).

Takođe, mi dobijamo potvrdu vere kroz dokaz o našem spasenju. Prva Jovanova 1:5-10 govori nam da se dokaz o našem spasenju manifestuje u našim životima: hodimo u svetlosti, ne lažemo, ispovedamo svoje grehe. Jakovljeva 2 jasno govori da je dokaz vere u delima koje činimo. Dela nas ne spašavaju, ali naša dela su dokaz spasonosne vere u nama. Isus je rekao: „Dakle po plodovima njihovim poznaćete ih".Duhovni plod koji u nama proizvodi Sveti Duh (Galatima 5:22) je potvrda da On živi u nama.

Rečeno nam je: „Ispitajte sami sebe — da li ste u veri, proverite sami sebe. Ili ne poznajete sami sebe — da je Hristos u vama? Inače niste osvedočeni" (2. Korinćanima 13:5). Pored toga, Petar nam govori da se „postaramo još više da učvrstimo svoj poziv i izbor", da bi nam se „obilno pružio ulazak u večno carstvo Gospoda našega i Spasitelja Isusa Hrista" (2. Petar 1:10-11).

Krajnja „potvrda" našeg spasenja je, naravno, u budućnosti. Oni koji su pravi hrišćani „istrajaće do kraja očekujući otkrivenje Gospoda našega Isusa Hrista, koji će vas i utvrđivati do kraja" (1.Korinćanima 1:7-8). Mi smo zapečaćeni Svetim Duhom obećanja pošto smo „poverovali , zapečaćeni obećanim Svetim Duhom, koji je kapara našeg nasledstva — za izbavljenje njegove tekovine, na hvalu njegove slave" (Efescima 1:13-14). Zato je ovo, pravo značenje potvrđenja – spasenje je kupljeno krvlju Hrista u koga mi verujemo, osvedočeno je našim hodom sa Njim, a potvrđeno nam je Svetim Duhom koji živi u nama.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta Biblija govori o hrišćanskom potvrđenju?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries