settings icon
share icon
Питање

Шта Библија говори о хришћанском потврђењу?

srpski
Одговор


Потврђење је света тајна или ритуал који се изводи у неким црквама као начин да се обележи духовна зрелост једне особе. У неким традицијама, углавном католичким и англиканској, овим ритуалом млада особа постаје званични члан Цркве. Ово понекад укључује додељивање имена потврде, углавном име неког свеца, које се често користи као друго, средње име. Они који практикују потврђење верују да то значи увођење крштеног у пуноправно црквено чланство и лично, зрело прихватање вере. Католици и Англиканци признају потврђење као једну од седам светих тајни.

Библија, међутим, не говори ништа у вези са овим ритуалом. У ствари, идеја да једна особа може да „потврди" другој да он/она поседује веру пориче се у Библији. Сваки појединац мора да одлучи о стању њене/његове душе на основу неколико критеријума. Прво, наше спасење потврђује Свети Дух који живи у нашим срцима. „Сам Дух сведочи с нашим духом да смо деца Божија" (Римљанима 8:16). Када прихватимо Христа као Господа и Спаситеља, Свети Дух се настањује у нашим срцима и даје нам сигурност да је Он присутан и да Му припадамо и такође нас подучава и објашњава нам духовне ствари (1. Коринћанима 2:13-14) и тако нам потврђује да смо ново створење у Христу (2. Коринћанима 5:17).

Такође, ми добијамо потврду вере кроз доказ о нашем спасењу. Прва Јованова 1:5-10 говори нам да се доказ о нашем спасењу манифестује у нашим животима: ходимо у светлости, не лажемо, исповедамо своје грехе. Јаковљева 2 јасно говори да је доказ вере у делима које чинимо. Дела нас не спашавају, али наша дела су доказ спасоносне вере у нама. Исус је рекао: „Дакле по плодовима њиховим познаћете их".Духовни плод који у нама производи Свети Дух (Галатима 5:22) је потврда да Он живи у нама.

Речено нам је: „Испитајте сами себе — да ли сте у вери, проверите сами себе. Или не познајете сами себе — да је Христос у вама? Иначе нисте осведочени" (2. Коринћанима 13:5). Поред тога, Петар нам говори да се „постарамо још више да учврстимо свој позив и избор", да би нам се „обилно пружио улазак у вечно царство Господа нашега и Спаситеља Исуса Христа" (2. Петар 1:10-11).

Крајња „потврда" нашег спасења је, наравно, у будућности. Они који су прави хришћани „истрајаће до краја очекујући откривење Господа нашега Исуса Христа, који ће вас и утврђивати до краја" (1.Коринћанима 1:7-8). Ми смо запечаћени Светим Духом обећања пошто смо „поверовали , запечаћени обећаним Светим Духом, који је капара нашег наследства — за избављење његове тековине, на хвалу његове славе" (Ефесцима 1:13-14). Зато је ово, право значење потврђења – спасење је купљено крвљу Христа у кога ми верујемо, осведочено је нашим ходом са Њим, а потврђено нам је Светим Духом који живи у нама.Врати се на Српску страну

Шта Библија говори о хришћанском потврђењу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries