settings icon
share icon
Pitanje

Sme li hrišćanin da posećuje psihologa ili psihijatra?

српски

Odgovor


Mnogi hrišćani bore se sa mišlju da li da posete psihologa ili psihijatra kako bi pobedili duševne bolesti. Hrišćanskih psihologa, psihijatara i savetnika ima mnogo i hrišćani često idu kod njih najviše zbog depresije ili anksioznosti. Postoje razne vrste psiholoških poremećaja od kojih su neki emocionalne a neki fizičke prirode, ali svi imaju i duhovnu komponentu.

Uzrok depresije ili anksioznosti može da bude grešan život. Kada se radi o pravom verniku, on treba da shvati da Bog čeka na njegovo pokajanje i odricanje od greha. Povratak Bogu učiniće da dođe do duševnog i emocionalnog isceljenja. Jedan od mogućih uzroka duševne bolesti je i demonski uticaj (2. Korinćanima 4:4). Hrišćanin može toliko da bude pod uticajem ili pritiskom demona da ga to dovede do duševne bolesti. Ipak, važno je znati da hrišćani ne mogu biti pod demonskim uticajem više nego što to mogu da podnesu (1. Korinćanima 10:13). Svaki vernik već ima u sebi Božijeg Duha (Rimljanima 8.9-11), a Sveti Duh neće da deli svoje prebivalište sa demonima.

Još jedna stvar koju ljudi ne uzimaju u obzir je činjenica da je Bog dozvolio čovečanstvu da pronađe i unapredi mnogo lekova. Ako je osoba duševno obolela zbog hormonskog ili hemijskog disbalansa u mozgu, lekovi su neophodni da bi došlo do ozdravljenja. To se ni po čemu ne razlikuje od odlaska lekaru po lek za neku telesnu bolest. Pored toga, Bog je blagoslovio hrišćanske savetnike i psihologe natprirodnom pronicljivošću što im omogućava da tačno procene neku osobu i pronađu pravi koren problema. Zato nije pametno ignorisati takav dar.

Svako sam za sebe treba da odluči hoće li potražiti pomoć hrišćanskog psihologa. To je stvar savesti svakog pojedinca jer Biblija nije određena po tom pitanju. Pa ipak, svako treba sebi da postavi nekoliko pitanja: da li moje ponašanje utiče na druge, a naročito na moju porodicu? Da li me moja bolest sprečava da budem poslušan Bogu i da pustim Svetog Duha da radi kroz mene? Da li moje svedočanstvo za Hrista trpi zbog moje bolesti? Ako osoba zna da je bolesna ali odbija lečenje iz sebičnih razloga, to je greh. Ako je odlazak psihijatru protiv nečijeg uverenja i ako ta osoba provodi vreme u molitvi i razmišljanju, ona može da razmisli i posavetuje se sa svojim lekarom ili sveštenikom o drugim načinima pomoći.

Nije greh posećivati psihijatra. To ne pokazuje nedostatak vere u Boga, premda bi se trebalo najpre njemu obratiti za isceljenje i usmerenje. On želi da kontroliše svaki deo naših života i zato uvek slobodno možemo da mu iznesemo svoje probleme u molitvi. Bog često koristi hrišćanske psihologe i terapeute kako bi iscelio svoju decu. Odlazak kod hrišćanskog psihologa ili obučenog savetnika prihvatljiviji je od odlaska kod svetovnog terapeuta koji problem ne tretira sa biblijskog, već svetskog stanovišta. I na kraju, neka nas ohrabre Davidove reči: “Izvadi me iz jame, koja buči, i iz gliba, i postavi na kamen noge moje, i utvrdi stope moje. I metnu u usta moja pesmu novu, hvalu Bogu našem…” (Psalam 40:2-3).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Sme li hrišćanin da posećuje psihologa ili psihijatra?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries