settings icon
share icon
Питање

Сме ли хришћанин да посећује психолога или психијатра?

srpski
Одговор


Многи хришћани боре се са мишљу да ли да посете психолога или психијатра како би победили душевне болести. Хришћанских психолога, психијатара и саветника има много и хришћани често иду код њих највише због депресије или анксиозности. Постоје разне врсте психолошких поремећаја од којих су неки емоционалне а неки физичке природе, али сви имају и духовну компоненту.

Узрок депресије или анксиозности може да буде грешан живот. Када се ради о правом вернику, он треба да швати да Бог чека на његово покајање и одрицање од греха. Повратак Богу учиниће да дође до душевног и емоционалног исцељења. Један од могућих узрока душевне болести је и демонски утицај (2. Коринћанима 4:4). Хришћанин може толико да буде под утицајем или притиском демона да га то доведе до душевне болести. Ипак, важно је знати да хришћани не могу бити под демонским утицајем више него што то могу да поднесу (1. Коринћанима 10:13). Сваки верник већ има у себи Божијег Духа (Римљанима 8.9-11), а Свети Дух неће да дели своје пребивалиште са демонима.

Још једна ствар коју људи не узимају у обзир је чињеница да је Бог дозволио човечанству да пронађе и унапреди много лекова. Ако је особа душевно оболела због хормонског или хемијског дисбаланса у мозгу, лекови су неопходни да би дошло до оздрављења. То се ни по чему не разликује од одласка лекару по лек за неку телесну болест. Поред тога, Бог је благословио хришћанске саветнике и психологе натприродном проницљивошћу што им омогућава да тачно процене неку особу и пронађу прави корен проблема. Зато није паметно игнорисати такав дар.

Свако сам за себе треба да одлучи хоће ли потражити помоћ хришћанског психолога. То је ствар савести сваког појединца јер Библија није одређена по том питању. Па ипак, свако треба себи да постави неколико питања: да ли моје понашање утиче на друге, а нарочито на моју породицу? Да ли ме моја болест спречава да будем послушан Богу и да пустим Светог Духа да ради кроз мене? Да ли моје сведочанство за Христа трпи због моје болести? Ако особа зна да је болесна али одбија лечење из себичних разлога, то је грех. Ако је одлазак психијатру против нечијег уверења и ако та особа проводи време у молитви и размишљању, она може да размисли и посаветује се са својим лекаром или свештеником о другим начинима помоћи.

Није грех посећивати психијатра. То не показује недостатак вере у Бога, премда би се требало најпре њему обратити за исцељење и усмерење. Он жели да контролише сваки део наших живота и зато увек слободно можемо да му изнесемо своје проблеме у молитви. Бог често користи хришћанске психологе и терапеуте како би исцелио своју децу. Одлазак код хришћанског психолога или обученог саветника прихватљивији је од одласка код световног терапеута који проблем не третира са библијског, већ светског становишта. И на крају, нека нас охрабре Давидове речи: “Извади ме из јаме, која бучи, и из глиба, и постави на камен ноге моје, и утврди стопе моје. И метну у уста моја песму нову, хвалу Богу нашем…” (Псалам 40:2-3).Врати се на Српску страну

Сме ли хришћанин да посећује психолога или психијатра?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries