settings icon
share icon
Pitanje

Hrišćanski post – šta Biblija kaže o tome?

српски

Odgovor


Pismo ne zapoveda hrišćanima da poste. To nije nešto što Bog zahteva ili traži od hrišćana. U isto vreme, Biblija predstavlja post kao nešto što je dobro, korisno i što se očekuje. Knjiga Dela govori o vernicima koji poste pre nego da donesu neke važne odluke (Dela 13:4; 14:23). Post i molitva su obično povezani (Luka 2:37; 5:33). Vrlo često, fokus posta je u ne uzimanju hrane. Umesto toga, svrha posta treba da je, da okrenemo svoj pogled od stvari u ovom svetu i da se fokusiramo na Boga. Post je način da pokažemo sebi i Bogu, da ste ozbiljni po pitanju vašeg odnosa sa Njim. Post vam pomaže da dobijete novu perspektivu i da obnovite svoju zavisnost o Bogu.

Iako je post u Bibliji skoro uvek post od hrane, postoje drugi načini na koje može da se posti. Sve ono od čega se možete privremeno odreći da bi se fokusirali na Boga može se smatrati postom (Prva Korinćanima 7:1-5). Post treba da ima vremensko ograničenje, posebno ako se radi o postu bez hrane. Produženi periodi bez hrane mogu da budu loši za telo. Namera posta nije da kazni vaše telo, već da se fokusirate na Boga. Post ne treba da se koristi kao “dijeta” isto. Nemojte da postite da biste izgubili na težini, već radije da dobijete dublji odnos sa Bogom. Da, svi mogu da poste. Neki možda ne mogu da poste od hrane (diabetičari na primer), ali svi mogu da se privremeno odreknu nečeg da bi se usredsredili na Boga.

Odvraćajući svoje oči od stvari ovoga sveta, možemo bolje da se usredsredimo na Hrista. Post nije način da od Boga dobijemo ono što želimo. Post menja nas, a ne Boga. Post nije način da izgledamo duhovniji od drugih. Post treba da se pravi u duhu poniznosti i sa radošću. Matej 6:16-18 objavljuje: “A kada postite, ne budite namrgođeni kao licemeri; jer pomračuju svoja lica, da se pokažu ljudima kako poste; zaista vam kažem, primili su platu svoju. A ti kada postiš, pomaži svoju glavu, i operi svoje lice, da se ne pokažeš ljudima kako postiš, nego Ocu svome koji je u tajnosti; i Otac tvoj koji gleda u tajnosti uzvratiće ti.”

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Hrišćanski post – šta Biblija kaže o tome?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries