settings icon
share icon
Питање

Шта је хришћански пост и да ли је библијски?

srpski
Одговор


Писмо не заповеда хришћанима да посте. То није нешто што Бог захтева или тражи од хришћана. У исто време, Библија представља пост као нешто што је добро, корисно и што се очекује. Књига Дела говори о верницима који посте пре него да донесу неке важне одлуке (Дела 13:4; 14:23). Пост и молитва су обично повезани (Лука 2:37; 5:33). Врло често, фокус поста је у не узимању хране. Уместо тога, сврха поста треба да је, да окренемо свој поглед од ствари у овом свету и да се фокусирамо на Бога. Пост је начин да покажемо себи и Богу, да сте озбиљни по питању вашег односа са Њим. Пост вам помаже да добијете нову перспективу и да обновите своју зависност о Богу.

Иако је пост у Библији скоро увек пост од хране, постоје други начини на које може да се пости. Све оно од чега се можете привремено одрећи да би се фокусирали на Бога може се сматрати постом (Прва Коринћанима 7:1-5). Пост треба да има временско ограничење, посебно ако се ради о посту без хране. Продужени периоди без хране могу да буду лоши за тело. Намера поста није да казни ваше тело, већ да се фокусирате на Бога. Пост не треба да се користи као “дијета” исто. Немојте да постите да бисте изгубили на тежини, већ радије да добијете дубљи однос са Богом. Да, сви могу да посте. Неки можда не могу да посте од хране (диабетичари на пример), али сви могу да се привремено одрекну нечег да би се усредсредили на Бога.

Одвраћајући своје очи од ствари овога света, можемо боље да се усредсредимо на Христа. Пост није начин да од Бога добијемо оно што желимо. Пост мења нас, а не Бога. Пост није начин да изгледамо духовнији од других. Пост треба да се прави у духу понизности и са радошћу. Матеј 6:16-18 објављује: “А када постите, не будите намргођени као лицемери; јер помрачују своја лица, да се покажу људима како посте; заиста вам кажем, примили су плату своју. А ти када постиш, помажи своју главу, и опери своје лице, да се не покажеш људима како постиш, него Оцу своме који је у тајности; и Отац твој који гледа у тајности узвратиће ти.”Врати се на Српску страну

Шта је хришћански пост и да ли је библијски?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries