settings icon
share icon
Pitanje

Šta treba da tražim od dečka hrišćanina?

српски

Odgovor


Biblija ne spominje takvu vrstu odnosa kao što je zabavljanje u današnjem smislu te reči. Umesto toga, u smislu romantičnih odnosa se fokusira na principe braka. Zabavljanje se danas koristi kao način da se proceni da li bi muškarac ili žena bili dobri bračni partneri. Otuda sledi da bi dečko hrišćanin trebao da bude, pre svega, muškarac za koga mislite da bi bio dobar hrišćanski muž. Hrišćanka treba da traži nekoga ko je ozbiljan po pitanju Boga i ozbiljan u vezi sa njom. Svako može reći da voli Isusa ili da je hrišćanin. Kako možeš da znaš, kada se zaljubiš u nekoga, da li je on iskren?

Biblija je puna stihova koji opisuju kakav bi hrišćanski muškarac trebalo da bude, stihova koji su korisni i na koje žena može da se osloni kada procenjuje potencijalnog muža. Slede neke smernice zasnovane na tim stihovima. Hrišćanski dečko bi trebao biti;

Skroman i poučan: Biblija nam kaže da će pravedan ili mudar čovek rado prihvatiti pouku, čak i kada to može da ga zaboli (Psalam 141:5; Poslovice 9:9, 12:15). Pravedan čovek pokazuje spremnost da ga Sveto Pismo ispravi i sklonost da voli i sluša one koji ga mogu poučiti iz Svetog Pisma.

Iskren: Da li se njegovi postupci slažu sa njegovim rečima? Biblija kaže da se pravedan čovek odlikuje poštenjem u ličnim i poslovnim odnosima ( Efescima 4:28 ). Osim toga, kada da obećanje, hrišćanin drži obećanje, čak i kada to boli (Psalam 15:2-5). Ukratko, njegovu ličnost treba da karakteriše integritet.

Nesebičan: Biblija se posebno obraća muževima kada im kaže da vole svoje žene kao što vole svoja tela, baš kao što je Hrist voleo crkvu i predao sebe za nju (Efescima 5:25-28). Dečko hrišćanin bi trebalo da počne da ispoljava ovu vrstu brige i ljubavi prema svojoj devojci mnogo pre braka. Ljubav je laka u romantičnim početnim fazama, ali dečko hrišćanin treba da bude tip muškarca čije će ponašanje i namere biti karakterisani ljubavlju u svim vrstama okolnosti (1. Jovanova 3:18).

Sposoban i voljan da se pobrine: Biblija kaže da je čovek koji ne brine o svojoj porodici gori od nevernika (1. Timoteju 5:8). Zbrinjavanje nije nužno da označava donošenje mnogo novca. Pitanje je da li preuzima odgovornost za dobrobit svoje žene i dece. Za žene je važno da shvate ozbiljnost ovog stiha.Veoma je teško za ženu da poštuje muškarca koji ne želi da se brine, a ako se žena bori da poštuje svog muža, bračne nevolje će prevazići materijalno. Poštovanje žene prema svom mužu i ljubav muškarca prema svojoj ženi međusobno su zavisni i životvorni su za brak (Efescima 5:25-32).

Spreman da proaktivno štiti: I fizički i emocionalno, žene imaju tendenciju da budu slabije i lakše povređivane od muškaraca. Treba ih razumeti i štititi i brinuti o njima na proaktivan način. Dobar dečko hrišćanin je muškarac koji će paziti na svoju devojku i brinuti se o njoj i koji će produžiti da nosi tu strast da je štiti, i u brak (1. Petrova 3:7).

Takođe, evo nekih negativnih stvari od kojih se treba paziti: materijalizam (1. Jovanova 2:15-16; 1. Timoteju 6:10), laganje (Poslovice 12:22; 19:22), seksualna nevernost (Propovednik 7:26; Poslovice 7) i loš odnos prema članovima porodice, posebno prema njegovoj majci (Poslovice 15:20; 19:26; 20:20; 23:22). Obično je odnos muškarca prema majci dobar pokazatelj kako će se ponašati prema svojoj ženi. Takođe, treba biti oprezan kada se radi o iracionalnim, kontrolirajućim ili ljubomornim sklonostima, jer one često vode do nasilja ( Poslovice 6:34; 27:4 ).

Konačno, dečko hrišćanin je onaj sa kojim je žena dobar par. Prvo, u duhovnom smislu – odnos jednog para sa Bogom, treba da bude primarni faktor u njihovom odnosu i u tom pogledu treba da budu dobar par. Vernicima je zapoveđeno da se venčaju sa drugim vernicima (2. Korinćanima 6:14), tako da nema razloga da izlazite sa nevernikom. Ali par takođe treba da bude ravnomerno uparen u praktičnijim aspektima, da ima kompatibilne temperamente, sličan nivo energije i zajedničke životne ciljeve i interesovanja. Ove stvari su od izuzetnog značaja za sreću u jednoj vezi.

Pored svega ovoga, ako muškarac ima dobar smisao za humor i staloženu, veselu narav, to je divno ohrabrenje za njegovu ženu. Niko ne može stalno da bude „na nivou“, ali čovek koga karakteriše mir i radost Duha je dobar izbor. Život je težak i brak je takođe težak. Biće vremena tuge i biće sukoba. Zbog toga je veseo, ohrabrujući supružnik pravi blagoslov ( Poslovice 16:24; 17:22; 15:30 ).

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta treba da tražim od dečka hrišćanina?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries