settings icon
share icon
Питање

Шта треба да тражим од дечка хришц́анина?

srpski
Одговор


Библија не спомиње такву врсту односа као што је забављање у данашњем смислу те речи. Уместо тога, у смислу романтичних односа се фокусира на принципе брака. Забављање се данас користи као начин да се процени да ли би мушкарац или жена били добри брачни партнери. Отуда следи да би дечко хришц́анин требао да буде, пре свега, мушкарац за кога мислите да би био добар хришц́ански муж. Хришц́анка треба да тражи некога ко је озбиљан по питању Бога и озбиљан у вези са њом. Свако може рец́и да воли Исуса или да је хришц́анин. Како можеш да знаш, када се заљубиш у некога, да ли је он искрен?

Библија је пуна стихова који описују какав би хришц́ански мушкарац требало да буде, стихова који су корисни и на које жена може да се ослони када процењује потенцијалног мужа. Следе неке смернице засноване на тим стиховима. Хришц́ански дечко би требао бити;

Скроман и поучан: Библија нам каже да ц́е праведан или мудар човек радо прихватити поуку, чак и када то може да га заболи (Псалам 141:5; Пословице 9:9, 12:15). Праведан човек показује спремност да га Свето Писмо исправи и склоност да воли и слуша оне који га могу поучити из Светог Писма.

Искрен: Да ли се његови поступци слажу са његовим речима? Библија каже да се праведан човек одликује поштењем у личним и пословним односима ( Ефесцима 4:28 ). Осим тога, када да обец́ање, хришц́анин држи обец́ање, чак и када то боли (Псалам 15:2-5). Укратко, његову личност треба да карактерише интегритет.

Несебичан: Библија се посебно обраћа мужевима када им каже да воле своје жене као што воле своја тела, баш као што је Христ волео цркву и предао себе за њу (Ефесцима 5:25-28). Дечко хришц́анин би требало да почне да испољава ову врсту бриге и љубави према својој девојци много пре брака. Љубав је лака у романтичним почетним фазама, али дечко хришц́анин треба да буде тип мушкарца чије ц́е понашање и намере бити карактерисани љубављу у свим врстама околности (1. Јованова 3:18).

Способан и вољан да се побрине: Библија каже да је човек који не брине о својој породици гори од неверника (1. Тимотеју 5:8). Збрињавање није нужно да означава доношење много новца. Питање је да ли преузима одговорност за добробит своје жене и деце. За жене је важно да швате озбиљност овог стиха.Веома је тешко за жену да поштује мушкарца који не жели да се брине, а ако се жена бори да поштује свог мужа, брачне невоље ц́е превазиц́и материјално. Поштовање жене према свом мужу и љубав мушкарца према својој жени међусобно су зависни и животворни су за брак (Ефесцима 5:25-32).

Спреман да проактивно штити: И физички и емоционално, жене имају тенденцију да буду слабије и лакше повређиване од мушкараца. Треба их разумети и штитити и бринути о њима на проактиван начин. Добар дечко хришц́анин је мушкарац који ц́е пазити на своју девојку и бринути се о њој и који ће продужити да носи ту страст да је штити, и у брак (1. Петрова 3:7).

Такође, ево неких негативних ствари од којих се треба пазити: материјализам (1. Јованова 2:15-16; 1. Тимотеју 6:10), лагање (Пословице 12:22; 19:22), сексуална неверност (Проповедник 7:26; Пословице 7) и лош однос према члановима породице, посебно према његовој мајци (Пословице 15:20; 19:26; 20:20; 23:22). Обично је однос мушкарца према мајци добар показатељ како ц́е се понашати према својој жени. Такође, треба бити опрезан када се ради о ирационалним, контролирајућим или љубоморним склоностима, јер оне често воде до насиља ( Пословице 6:34; 27:4 ).

Коначно, дечко хришц́анин је онај са којим је жена добар пар. Прво, у духовном смислу – однос једног пара са Богом, треба да буде примарни фактор у њиховом односу и у том погледу треба да буду добар пар. Верницима је заповеђено да се венчају са другим верницима (2. Коринц́анима 6:14), тако да нема разлога да излазите са неверником. Али пар такође треба да буде равномерно упарен у практичнијим аспектима, да има компатибилне темпераменте, сличан ниво енергије и заједничке животне циљеве и интересовања. Ове ствари су од изузетног значаја за срец́у у једној вези.

Поред свега овога, ако мушкарац има добар смисао за хумор и сталожену, веселу нарав, то је дивно охрабрење за његову жену. Нико не може стално да буде „на нивоу“, али човек кога карактерише мир и радост Духа је добар избор. Живот је тежак и брак је такође тежак. Биц́е времена туге и биц́е сукоба. Због тога је весео, охрабрујуц́и супружник прави благослов ( Пословице 16:24; 17:22; 15:30 ).

EnglishВрати се на Српску страну

Шта треба да тражим од дечка хришц́анина?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries