settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hrišćanska teologija?

српски

Odgovor


Reč „teologija" dolazi od dve grčke reči koje znače „Bog" i „reč". Spojena, reč „teologija" znači „proučavanje Boga″. Hrišćanska teologija je proučavanje onog što Biblija podučava i šta hrišćani veruju. Mnogi vernici odnose se prema hrišćanskoj teologiji kao prema nečemu što razdvaja ljude.,nešto što treba izbegavati. U stvarnosti, hrišćanska teologija treba da ujedinjuje! Božija Reč podučava istinu i mi treba da budemo ujedinjeni iza te istine. Da, postoje nesporazumi i rasprave unutar hrišćanske teologije. Da, postoji sloboda da se neko ne složi oko stvari koje nisu bitne u hrišćanskoj teologiji. U isto vreme, postoji mnogo toga oko čega bi hrišćani trebalo da budu ujedinjeni. Biblijski zasnovana hrišćanska teologija osposobiće nas da bolje razumemo Boga, spasenje i našu misiju u svetu.

Za neke, reč „teolog" predstavlja slike oronulog starca koji pažljivo čita prašnjave tomove drevnih tekstova u prostorijama sa prigušenim svetlom, proučavajući stvari koje su potpuno van realnog života. Ništa nije dalje od istine. Druga Timoteju 3:16-17 nam kaže da je svo Pismo nadahnuto od Boga, da doslovno sadrži Božiji dah i da nam je neophodno, jer nas čini potpunima, bez ikakvog nedostatka. Biti teolog znači biti osoba koja traži Božije lice da bi se susrela sa stvoriteljem svemira i Njegovim Sinom, Isusom Hristom i da bi ga prigrlila kao Gospoda u našim životima, kako bi On mogao da postane središte naših želja, naklonosti i znanja. Ova intima se preliva na sva područja naših života – oduševljavajući nas blagoslovima, tešeći nas u trenucima gubitka, snažeći nas u našim slabostima i održavajući nas do kraja naših života, kada ćemo ga videti licem u lice. Biblija je Božija priča i što više proučavamo Njegovu Reč, bolje ga poznajemo.

Slede različite kategorije hrišćanske teologije. Razumevanje onog što Biblija govori o hrišćanskoj teologiji je ključno za duhovni rast i uspeh u hrišćanskom životu.
Paterologija — proučavanje Boga Oca.
Hristologija — proučavanje ličnosti i dela Isusa Hrista.
Pneumatologija — proučavanje ličnosti i dela Svetog Duha.
Bibliologija — proučavanje Božije Reči.
Soteriologija — proučavanje spasenja kroz Isusa Hrista.
Hrišćanska antropologija — proučavanje prirode čovečanstva.
Hamartiologija — proučavanje prirode i efekta greha.
Angeologija — proučavanje anđela.
Hrišćanska demonologija — proučavanje demona.
Ekleziologija — proučavanje prirode i misije crkve.
Eshatologija — proučavanje zadnjih vremena.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je hrišćanska teologija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries