settings icon
share icon
Питање

Шта је хришћанска теологија?

srpski
Одговор


Реч „теологија" долази од две грчке речи које значе „Бог" и „реч". Спојена, реч „теологија" значи „проучавање Бога″. Хришћанска теологија је проучавање оног што Библија подучава и шта хришћани верују. Многи верници односе се према хришћанској теологији као према нечему што раздваја људе.,нешто што треба избегавати. У стварности, хришћанска теологија треба да уједињује! Божија Реч подучава истину и ми треба да будемо уједињени иза те истине. Да, постоје неспоразуми и расправе унутар хришћанске теологије. Да, постоји слобода да се неко не сложи око ствари које нису битне у хришћанској теологији. У исто време, постоји много тога око чега би хришћани требало да буду уједињени. Библијски заснована хришћанска теологија оспособиће нас да боље разумемо Бога, спасење и нашу мисију у свету.

За неке, реч „теолог" представља слике оронулог старца који пажљиво чита прашњаве томове древних текстова у просторијама са пригушеним светлом, проучавајући ствари које су потпуно ван реалног живота. Ништа није даље од истине. Друга Тимотеју 3:16-17 нам каже да је сво Писмо надахнуто од Бога, да дословно садржи Божији дах и да нам је неопходно, јер нас чини потпунима, без икаквог недостатка. Бити теолог значи бити особа која тражи Божије лице да би се сусрела са створитељем свемира и Његовим Сином, Исусом Христом и да би га пригрлила као Господа у нашим животима, како би Он могао да постане средиште наших жеља, наклоности и знања. Ова интима се прелива на сва подручја наших живота – одушевљавајући нас благословима, тешећи нас у тренуцима губитка, снажећи нас у нашим слабостима и одржавајући нас до краја наших живота, када ћемо га видети лицем у лице. Библија је Божија прича и што више проучавамо Његову Реч, боље га познајемо.

Следе различите категорије хришћанске теологије. Разумевање оног што Библија говори о хришћанској теологији је кључно за духовни раст и успех у хришћанском животу.
Патерологија — проучавање Бога Оца.
Христологија — проучавање личности и дела Исуса Христа.
Пнеуматологија — проучавање личности и дела Светог Духа.
Библиологија — проучавање Божије Речи.
Сотериологија — проучавање спасења кроз Исуса Христа.
Хришћанска антропологија — проучавање природе човечанства.
Хамартиологија — проучавање природе и ефекта греха.
Ангеологија — проучавање анђела.
Хришћанска демонологија — проучавање демона.
Еклезиологија — проучавање природе и мисије цркве.
Ешатологија — проучавање задњих времена.

EnglishВрати се на Српску страну

Шта је хришћанска теологија?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries