settings icon
share icon
Pitanje

Kako mogu da doživim radost i svom hrišćasnkom životu?

српски

Odgovor


Periodi tuge i depresije mogu da se pojave čak i u životu najposvećenijeg hrišćanina. Vidimo mnoge primere za ovo u Bibliji. Jov je poželeo da se nikad nije rodio (Jov 3:11). David se molio da bude uzet na mesto gde neće morati da se suočava sa realnošću (Psalam 55:6-8). Ilija, čak i pošto je porazio 450 Vaalovih proroka vatrom sa neba (1. Carevima 18:16-46) je pobegao u pustinju i zamolio Boga da uzme njegov život (1. Carevima 19:3-5).

Kako možemo da prevaziđemo ove periode bez radosti? Možemo da vidimo kako su isti ovi ljudi prevazišli svoje napade depresije. Jov je rekao da, ako se molimo i ne zaboravimo na svoje blagoslove Bog će nam povratiti radost i pravednost (Jov 33:26). David je napisao da će nam proučavanje Božije Reči doneti radost (Psaalm 19:8). David je takođe uvideo da je bilo potrebno da slavi Boga u sred očajanja (Psalam 42:5). U Ilijinom slučaju Bog mu je dopustio da se neko vreme odmori i tada je poslao čoveka, Jelisija, da mu pomogne (1. Careva 19:19-21). Potrebni su nam i prijatelji sa kojima ćemo podeliti svoje boli i patnje (Propovednik 4:9-12). Može da bude od koristi da podelimo svoje emocije sa drugim hrišćanima. Možda ćemo se iznenaditi kada otkrijemo da su se i drugi borili sa istim stvarima kroz koje i mi prolazimo.

Ono što je najvažnije, insistiranje na sebi, svojim problemima, patnjama i posebno našoj prošlosti nikada neće proizvesti pravu duhovnu radost. Radost se ne može pronaći u materijalizmu, psihoterapiji, i sigurno ne u našoj opsednutosti sobom. Ona se nalazi u Hristu. Mi koji pripadamo Gospodu „Hristom Isusom se hvalimo i ne uzdamo se u telo” (Filipljanima 3:3). Poznavati Hrista znači steći pravi osećaj sebe, pravi duhovni uvid, i time sprečiti sebe da tražiš slavu u svojoj mudrosti, snazi, bogatstvu, dobroti, već u Hristu, u njegovoj mudrosti i snazi, Njegovom bogatstvu i dobroti, i jedino u Njegovoj ličnosti. Ako ostanemo u Njemu, utopimo se u Njegovoj Reči, i pokušamo da ga poznajemo blisko, naša radost će biti potpuna (Jovan 15:1-11).

Konačno, ne zaboravi da samo kroz Božiju Reč možemo da nađemo pravu radost (Psalam 51:11-12; Galatima 5:22; 1. Solunjanima 1:6). Ništa ne možemo da uradimo bez Božije sile (2. Korinćanima 12:10, 13:4). Što više pokušavamo da budemo radosni svojim naporima, bićemo sve jadniji. Odmori se u Božijim rukama (Matej 11:28-30) i traži njegovo lice kroz molitvu i Pismo. „A Bog naše nade neka vas ispuni svakom radošću i mirom u veri, da imate izobilnu nadu silom Duha Svetoga.” (Rimljanima 15:13)

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Kako mogu da doživim radost i svom hrišćasnkom životu?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries