settings icon
share icon
Питање

Како могу да доживим радост и свом хришћаснком животу?

srpski
Одговор


Периоди туге и депресије могу да се појаве чак и у животу најпосвећенијег хришћанина. Видимо многе примере за ово у Библији. Јов је пожелео да се никад није родио (Јов 3:11). Давид се молио да буде узет на место где неће морати да се суочава са реалношћу (Псалам 55:6-8). Илија, чак и пошто је поразио 450 Ваалових пророка ватром са неба (1. Царевима 18:16-46) је побегао у пустињу и замолио Бога да узме његов живот (1. Царевима 19:3-5).

Како можемо да превазиђемо ове периоде без радости? Можемо да видимо како су исти ови људи превазишли своје нападе депресије. Јов је рекао да, ако се молимо и не заборавимо на своје благослове Бог ће нам повратити радост и праведност (Јов 33:26). Давид је написао да ће нам проучавање Божије Речи донети радост (Псаалм 19:8). Давид је такође увидео да је било потребно да слави Бога у сред очајања (Псалам 42:5). У Илијином случају Бог му је допустио да се неко време одмори и тада је послао човека, Јелисија, да му помогне (1. Царева 19:19-21). Потребни су нам и пријатељи са којима ћемо поделити своје боли и патње (Проповедник 4:9-12). Може да буде од користи да поделимо своје емоције са другим хришћанима. Можда ћемо се изненадити када откријемо да су се и други борили са истим стварима кроз које и ми пролазимо.

Оно што је најважније, инсистирање на себи, својим проблемима, патњама и посебно нашој прошлости никада неће произвести праву духовну радост. Радост се не може пронаћи у материјализму, психотерапији, и сигурно не у нашој опседнутости собом. Она се налази у Христу. Ми који припадамо Господу „Христом Исусом се хвалимо и не уздамо се у тело” (Филипљанима 3:3). Познавати Христа значи стећи прави осећај себе, прави духовни увид, и тиме спречити себе да тражиш славу у својој мудрости, снази, богатству, доброти, већ у Христу, у његовој мудрости и снази, Његовом богатству и доброти, и једино у Његовој личности. Ако останемо у Њему, утопимо се у Његовој Речи, и покушамо да га познајемо блиско, наша радост ће бити потпуна (Јован 15:1-11).

Коначно, не заборави да само кроз Божију Реч можемо да нађемо праву радост (Псалам 51:11-12; Галатима 5:22; 1. Солуњанима 1:6). Ништа не можемо да урадимо без Божије силе (2. Коринћанима 12:10, 13:4). Што више покушавамо да будемо радосни својим напорима, бићемо све јаднији. Одмори се у Божијим рукама (Матеј 11:28-30) и тражи његово лице кроз молитву и Писмо. „А Бог наше наде нека вас испуни сваком радошћу и миром у вери, да имате изобилну наду силом Духа Светога.” (Римљанима 15:13)Врати се на Српску страну

Како могу да доживим радост и свом хришћаснком животу?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries