settings icon
share icon
Pitanje

Šta je hrišćanska meditacija?

српски

Odgovor


Psalam 19:14 kaže: „Da su Mu reči usta mojih ugodne, i pomisao srca mog pred Tobom, Gospode, kreposti moja i Izbavitelju moj!“ Šta je onda hrišćanka meditacija i da li bi trebalo hrišćani da meditiraju? Na nesreću, reč „meditacija“ može da ima konotaciju nečeg mističnog. Za neke, meditacija je pročišćavanje uma dok sede u neobičnom položaju. Opet, za neke druge meditacija predstavlja komunikaciju sa duhovnim svetom oko nas. Ovakvi koncepti ne karakterišu hrišćansku meditaciju.

Hrišćanska meditacija nema nikakve veze sa onim što praktikuje istočnjački misticizam u svojoj osnovi. Takva praksa uključuje lectio divina, transedentalnu meditaciju, i mnoge forme onoga što se naziva kontemplativna molitva. One u svojoj osnovi imaju opasnu premisu da treba da „čujemo Božiji glas“ ne kroz Njegovu Reč, već kroz lično otkrivenje kroz meditaciju. Neke crkve su pune ljudi koji misle da su čuli „reči od Boga“, koje su vrlo često kontradiktorne i time prouzrokuju bezbrojne podele u Hristovom telu. Hrišćani ne treba da ostave Božiju Reč, koja je „Sve Pismo je bogonadahnuto i korisno za pouku, za karanje, za popravljanje, za odgajanje u pravednosti, da Božiji čovek bude savršen, pripravljen za svako dobro delo” (2. Timoteju 3:16-17). Ako je Biblija dovoljna da nas u potpunosti opremi za svako dobro delo, kako možemo da mislimo da treba da tražimo mistična iskustva umesto nje ili kao njen dodatak?

Hrišćanska meditacija treba u potpunosti da se osloni na Božiju Reč i ono što ona o njoj govori. David je uvideo da je to istina, i on opisuje čoveka koji je „blagosloven kao onog kome je „omileo zakon Gospodnji i o zakonu Njegovom misli dan i noć!” (Psalam 1:2). Prava hrišćanka meditacija je aktivan misaoni proces u kome se predajemo proučavanju Reči, molitvi da nam Bog da razumevanje u Duhu za koga nam je obećao da će nas voditi u svu istinu (Jovan 16:13). Tada ovo praktikujemo kao životno pravilo, posvećujući se Pismu kao pravilu za život i to vežbamo u toku svojih dnevnih aktivnosti. Ovo prouzrokuje duhovni rast i sazrevanje u stvarima vezanim za Boga, kao što nas uči Njegov Sveti Duh.

EnglishVrati se na Srpsku stranu

Šta je hrišćanska meditacija?
Podelite ovu stranicu: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries