settings icon
share icon
Питање

Шта је хришћанска медитација?

srpski
Одговор


Псалам 19:14 каже: „Да су Му речи уста мојих угодне, и помисао срца мог пред Тобом, Господе, крепости моја и Избавитељу мој!“ Шта је онда хришћанка медитација и да ли би требало хришћани да медитирају? На несрећу, реч „медитација“ може да има конотацију нечег мистичног. За неке, медитација је прочишћавање ума док седе у необичном положају. Опет, за неке друге медитација представља комуникацију са духовним светом око нас. Овакви концепти не карактеришу хришћанску медитацију.

Хришћанска медитација нема никакве везе са оним што практикује источњачки мистицизам у својој основи. Таква пракса укључује лецтио дивина, транседенталну медитацију, и многе форме онога што се назива контемплативна молитва. Оне у својој основи имају опасну премису да треба да „чујемо Божији глас“ не кроз Његову Реч, већ кроз лично откривење кроз медитацију. Неке цркве су пуне људи који мисле да су чули „речи од Бога“, које су врло често контрадикторне и тиме проузрокују безбројне поделе у Христовом телу. Хришћани не треба да оставе Божију Реч, која је „Све Писмо је богонадахнуто и корисно за поуку, за карање, за поправљање, за одгајање у праведности, да Божији човек буде савршен, приправљен за свако добро дело” (2. Тимотеју 3:16-17). Ако је Библија довољна да нас у потпуности опреми за свако добро дело, како можемо да мислимо да треба да тражимо мистична искуства уместо ње или као њен додатак?

Хришћанска медитација треба у потпуности да се ослони на Божију Реч и оно што она о њој говори. Давид је увидео да је то истина, и он описује човека који је „благословен као оног коме је „омилео закон Господњи и о закону Његовом мисли дан и ноћ!” (Псалам 1:2). Права хришћанка медитација је активан мисаони процес у коме се предајемо проучавању Речи, молитви да нам Бог да разумевање у Духу за кога нам је обећао да ће нас водити у сву истину (Јован 16:13). Тада ово практикујемо као животно правило, посвећујући се Писму као правилу за живот и то вежбамо у току својих дневних активности. Ово проузрокује духовни раст и сазревање у стварима везаним за Бога, као што нас учи Његов Свети Дух.Врати се на Српску страну

Шта је хришћанска медитација?
Поделите ову страницу: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries